2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Külföld

Kétszáz éves koporsókat találtak New York-ban

Kétszáz éves koporsókra, emberi maradványokra bukkantak a New York-i Egyetem kampuszának szívében végzett vízcsőcsere során. Régészek szerint a feltárt utcaszakasz alatt egy presbiteriánus templom temetője lehetett egykor.

A 4,5X5,5 méteres kripták egyikét korábban nyilvánvalóan feldúlták: 9-12 ember koponyáját, csontjait találták meg egy sarokban. Egy másik kriptában több mint tucatnyi fakoporsó nyugszik.


“Az ember sohasem tudhatja, mit talál a város utcái alatt” – mondta Alyssa Loorya, a régészeti és antropológiai kutatás vezetője, aki szerint a temetőről feltehetően megfeledkeztek.

Az antropológus és archeológus szakemberek digitális kamerákkal készítenek felvételeket a koporsókról abban a reményben, hogy azonosítani tudják majd a holtakat.

Mivel a városban lehetőség szerint háborítatlanul hagyják a temetkezési helyeket, a vízvezetéknek is más utat ásnak inkább. Thomas Foley, a New York-i tervezési és építési hivatal illetékese szerint számolni lehet azzal, hogy további emberi maradványok és egykori tárgyak kerülhetnek elő a körzetben, ezért megvizsgálják, hogy merre terelhetnék a közművet.

Az építőmunkások kedden, másfél méterrel az utcaszint alatt ütköztek bele a kripták téglából készült tetejébe. Közvetlenül a sírok fölött futottak a közüzemi kábelek.

A kriptákat feltehetően a 18. század végén vagy a 19. század elején építették, egy presbiteriánus templomhoz tartoztak. Loorya csapata egykori újsághíreket, halotti jelentéseket és templomi feljegyzéseket is felkutat, hogy azonosítani tudják a maradványokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Birodalmi bemutató

    A nap képe: Birodalmi bemutató

    A kritikusok szerint egy Star Wars filmtől elvárható kalandokkal teli Az utolsó Jedik című sci-fi, amelynek világpremierjét szombat este tartották a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban.

  • Denevérek ejtették túszul a kisváros lakóit

    Denevérek ejtették túszul a kisváros lakóit

    Több mint 200 ezer nagy testű denevér lepett el egy kisvárost Ausztráliában. A repülőkutyák az elmúlt héten árasztották el Charters Towert, ahol szörnyű bűz terjeng és elviselhetetlenné vált a visító hang.