EUR: 311,71 Ft
CHF: 267,15 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb I.kerület III.kerület XII.kerület

Kobzos Kiss Tamás letette a lantot

fotó: MMA/ Lugosi Lugo László

Kobzos Kiss Tamás 65 évet élt

„Letészem a lantot. Nyugodjék./Tőlem ne várjon senki dalt” − jönnek elő Arany János sorai a szomorú hír hallatán, hogy elhunyt Kobzos Kiss Tamás. Tudtuk, hogy beteg, mégis váratlan, hogy nincs többé köztünk, nem halljuk bátorító, még a nagy betegségtől is csak alig-alig erejét vesztett hangját.

Kobzos Kiss Tamás, az énekes és hangszeres előadóművész, a zenetanár, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozatának tagozatvezetője nem távozott nyomtalanul. Életében kapott díjai csak a töredékét tükrözik vissza annak a hatalmas munkának, amelyet elvégzett, és amelynek gyümölcseit − legalább a hang-és videofelvételekről − még a gyerekeink és unokáink is élvezhetik. Leginkább a magyar régi zene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók, az ásikok zenéje, a magyar népzene, valamint a kortárs zene − főként Szabados György művei − területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúrénekeknek. Újjáélesztette a XVI. századi magyar énekkincset, Tinódit, Balassit, protestáns zsoltárokat, históriás énekeket. Kutatásai eredményeként Csokonai-dalokat jelentetett meg, és XX. századi magyar verseket is megzenésített. Énekesként különböző hangszerekkel, főként lanttal, kobozzal, sazzal, török lanttal, tekerővel kísérte önmagát. Azt kívánta: „Muzsikámmal legyek az emberek örömhozója” − sikerült neki! Hivatásáról így vallott: „Hiszek a régi értékek és a mai igények harmonikus összeillesztésében. Pedagógusként és friss nagyapaként is úgy gondolom, hogy nem a gyermekek igényéhez kell alkalmazkodni, hanem meg kell őket tanítani a régi dolgok tiszteletére. Nem a közönségigénynek megfelelni, hanem a Teremtő szándékainak.”


Kobzos Kiss Tamás letette a lantot. Most már nyugodjék békében. Maradandót alkotót, és mi őrizzük emlékét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.