EUR: 310,34 Ft
CHF: 288,85 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Program

Közel húsz hazai cég Bulgária legnagyobb élelmiszeripari vásárán

Csepeli piac, zöldség gyümölcs élelmiszer  (Fotó: Máté Krisztián)

Idén 2015. november 11-14. között 14. alkalommal rendezik meg Bulgária egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítását. Magyarország partnerországként és díszvendégként vesz részt az eseményen, melyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), a Bulgáriai Magyar Nagykövetség, valamint a Magyar Bolgár Kamara közreműködésével 16 magyar vállalkozás képviselteti magát. A rendezvényt Magyarország képviseletében Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

„Fontosnak tartjuk a Bulgária és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok további elmélyítését. Ehhez kapcsolódóan Magyarország földrajzi adottságai, valamint technológiai szakértelme révén kiváló partnereket tud ajánlani a bolgár fél részére” – hangsúlyozta Tóth Katalin nyitóbeszédében.

Bulgária a rendszerváltást követően nagy változásokon ment keresztül, mely a nemzetközi együttműködések alakulásában is megmutatkozik. A magyar-bolgár kereskedelmi kapcsolatok is erősödnek, az árucsere forgalom folyamatosan növekszik. „A magyar kivitel alapját leginkább a gyógyszer-, valamint a gépjárműipari termékek adják, de a minőségi magyar élelmiszerek is jó eséllyel indulnak ezen a piacon. Ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy idén Magyarország a díszvendége Bulgária egyik legjelentősebb élelmiszeripari szakvásárának” – mondta Klein András Magyarország bulgáriai nagykövete.

A Nagykövet elmondása szerint Bulgária piaca kiváló lehetőséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára, hiszen a két ország között hagyományosan baráti a kapcsolat.

„A földrajzi közelség, valamint a rokonszenv azonban nem minden, a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni” – tette hozzá.

A Bulgáriai Magyar Nagykövetség, a Magyar Bolgár Gazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház összefogásával Magyarország képviseletében 16 cég vesz részt a kiállításon. A magyar standon többek között borászokkal, kézműves élelmiszeripari termékekkel, például sajtokkal, lekvárokkal, édesipari termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint tradicionális magyar ételeket is kóstolhatnak.

„Azok a magyar vállalkozások tudnak sikereket elérni a bolgár piacon, melyek amellett, hogy minőségi terméket nyújtanak és gyorsan, rugalmasan reagálnak, ki tudják építeni a bizalmat a bolgár partnerrel. Ezt követően mindkét fél számára gyümölcsöző üzleti kapcsolatok alakulhatnak ki” – hangsúlyozta a Nagykövet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

  Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

  Január 25-én tartja következő előadását a Kazán István Kamaraszínház, amely Sárdi Mária: Kislány a pokolban című életrajzi könyvéből készült. Tíz éve töretlen sikert arat a nézőknél de csak ritkán lehet látni, mert mint Kriszt Lászlótól, a darab rendezőjétől megtudtuk, nincs nagy igény a holokauszt drámákra, ezért játsszák csak ritkán, de amiket előleg megnézett, azokról is lesújtó volt a véleménye.

 • Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

  Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

  A közmédia közvetíti a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóját. A kilencvenperces, több művészeti ágat felvonultató ünnepség péntek délután öt órakor kezdődik a Művészetek Palotájában (Müpa), és fél hattól, csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5 és a Duna World műsorán.