2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XXI.kerület

Közösségi élet a Sufniban

Közösségi és adománybolt nyílt Csillagtelepen. A Sufni Csepelben már pár száz forintért bevásárolhatunk, ruhák, csecsebecsék, könyvek, játékok, dísztárgyak várják új gazdájukat. Ráadásul itt információk is cserélődnek és közben a környéken élők meg is ismerkednek.

Csepel, Sufni (Fotó: Keresztesi Balázs)

Csillagtelep sétálóutcájában áll mindenki Sufnija
(Fotó: Keresztesi Balázs)

 

– Szeretnénk behozni a köztudatba azt a kifejezést, hogy közösségi bolt – kezdte Gutjahr Zsuzsanna. – Ez egyrészt egy adománybolt, másrészt polcbolt, azaz polcokat és vállfákat lehet bérelni. Lehetőséget adunk, hogy az itt élők eladják azokat a dolgaikat, amelyek nekik már feleslegesek, de másnak hasznosak lehetnek. A polcoknak és a vállfáknak fix díjuk van, amit a bérbevevők egy vagy több hétre megválthatnak. Sokan nem szeretnek interneten árusítani vagy bolhapiacra kimenni, hogy egész nap állniuk kelljen az árujuk mellett. Mi ezt vállaljuk át helyettük – mesélte Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy a bérlők árazzák be eladandó dolgaikat, ők nem szólnak bele, ki mennyit kér az egyes tárgyaiért.


– Ha valaki adományt hoz, azt mi leválogatjuk, egy részét elvisszük hajléktalanszállóra, a többit megpróbáljuk értékesíteni. Az így befolyt összegből az ökoprogramjainkat támogatjuk, hiszen mi alapvetően egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezet vagyunk – magyarázta a Lokálnak a bolt egyik munkatársa, ötletgazda, a működtető Harmónium Egyesület munkatársa.

Csepel, Sufni (Fotó: Keresztesi Balázs)

Gutjahr Zsuzsanna úgy tapasztalja, hogy az emberek egyre inkább vágynak a közösségi élményekre
(Fotó: Keresztesi Balázs)

 

A szervezők egyik legfontosabb célja, hogy igazi közösség alakuljon ki a környéken, ennek része a bolt megnyitása is, de a projekt itt nem ér véget.


– A nyáron kérdőíveket töltettünk ki, hogy mire lenne igény. Az derült ki, hogy szükség van Csepelen ilyen kezdeményezésre, Csillagtelepen pláne, ahol kevés a bolt. Közösségi hellyé szeretnénk válni, ahol nem csupán a tárgyak, hanem az ismeretek is gazdát cserélnek. Már biztos, hogy lesz ökokence- és dezodorkészítés, jógafoglalkozás és horgolás. Azt például sokan bejelölték a kérdőíven, hogy szeretnének megtanulni horgolni, egy hölgy pedig azt, hogy ő szívesen megtanít erre bárkit. Ez ennyire egyszerű! Lehetőség van angol és spanyol beszélgetőkörre is.

Gutjahr Zsuzsanna szerint az elmúlt évtizedekben elszigetelődtek az emberek, mindenki behúzódik lakásába és tévét néz, ezzel viszont meggyengültek vagy elvesztek a közösségi kapcsolatok. – Mostanában érezhető, hogy az embereknek nagyon nagy szükségük van rá, hogy ne elidegenedve éljenek. A Sufni Csepel erre kínál egyfajta megoldást. Itt lehet találkozni, beszélgetni, eladni és vásárolni.

– Három „csoport” jár hozzánk: a kincsvadászok, akik bolhapiacokon is böngésznek, azok, akiknek kevés pénzük van és megnézik, mire költik, illetve azok, akik környezettudatosak, szeretik az újrahasznosítást.

Csepel, Sufni (Fotó: Keresztesi Balázs)

Polcokat is bérelhetünk, hogy itt adjunk túl feleslegessé vált holmijainkon
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A bolt méreténél fogva nagyobb tárgyak elhelyezésére nincs lehetőség, de ha valaki bútort szeretne eladni, vagy éppen babakocsit, fotóval kiteheti a faliújságra. Minden más viszont megtalálható a polcon: különleges ruhák, játékok, könyvek, ékszerek és dobozok és megannyi más apróság. A Sufni Csepelben minden gazdára talál.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.