EUR: 307,56 Ft
CHF: 265,13 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Lázadás egy ausztráliai menekülttáborban

Lázadás tört ki hétfőre virradóra az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten, egy zárt menekülttáborban az egyik ott élő menedékkérő halálát követően. Sajtójelentések szerint a bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést.

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték, hogy “zavargások vannak” a nyugat-ausztráliai Perth városától 2650 kilométerrel északnyugatra található sziget bevándorlási központjában, és mint hangsúlyozták, dolgoznak a rend helyreállításán. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A helyi média arról is beszámolt, hogy a menekülttáborban élők a létesítmény több pontján tüzet gyújtottak, törtek-zúztak, és átvették az ellenőrzést, az őrök pedig elmenekültek.

A Radio New Zealand (RNZ) úgy tudja, hogy a táborban a lázadók gumibotokkal és rudakkal vannak felfegyverezve. Az egyik menedékkérő az új-zélandi rádióadónak azt mondta: a lázadás azután tört ki, hogy rábukkantak egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Egyelőre nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A karácsony-szigeti táborban élők már régóta panaszkodnak a rossz bánásmódra. Az idén májusban közzétett hivatalos adatok szerint az indiai-óceáni szigeten 149 bevándorlót tartanak fogva.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre – a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába – szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.