EUR: 307,94 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Extra

Lecsaptak a Winnetou-hagyatékra

Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett árverezték el a júniusban 86 évesen elhunyt francia Winnetou-színész, Pierre Brice személyes tárgyait és filmes relikviáit.

A Berlin melletti Mühlenbeck hatalmas árverési csarnokában tartott és online is zajló kétnapos aukciót meghirdető özvegy szerint a megvételre kínált 1500 téttel közül egyetlen darab sem maradt eladatlan, a teljes árbevétel meghaladta a félmillió eurót (mintegy 160 millió forintot).

A 66 éves özvegy, Hella Brice elmondása szerint főleg a színész indiánszerepével kapcsolatos relikviák iránt mutatkozott élénk érdeklődés. Kilencezer euróért kelt el például az az eredeti jelmez, amelyet a Winnetou visszatérése című 1998-as epizódban viselt a főhős, s amelyen még látszik a “halálos” lövés bemeneti nyílása. Az apacs törzsfőnök egy másik viseletéért 4200 eurót adtak, bársony házi cipője pedig még ennél is többért, 5000 euróért talált gazdára.

Messze a legmagasabb áron, 65 ezer euróért az az ezüstszögekkel kivert puska kelt el, amelyet Pierre Brice csináltatott magának a filmben használt eredeti mintájára, és amelyet talizmánként minden élő Winnetou-fellépésre magával vitt.

Az ezüstveretű puskán kívül a legkeresettebb tárgyak közé tartozott egy tőr, amelyet Brice egy német tiszttől kapott ajándékba, s amelyért egy rajongó 2700 eurót fizetett. A tisztnek házasságon kívüli gyermeke született egy francia nőtől, ezért a keleti frontra vezénylés, ezzel pedig a biztos halál fenyegette, de Brice átadta őt amerikai katonáknak, és ezzel megmentette az életét. A német a tőrrel hálálta meg az életét. Ennél is többért, 4500 euróért kelt el egy másik, az indokínai háborúból származó tőr, amely hajdan a színész életét mentette meg.

Az aukció végén, mindössze 18 ezer euróért talált gazdára a színész 238 lóerős, fa kormánykerekű és fehér bőrüléses Jaguar autója.

A bevétel egy jó részéből a Dalai Lama future4children nevű karitatív kezdeményezést támogatják, amely bántalmazott nőknek és lányoknak igyekszik otthont biztosítani Dél-Indiában.

Az özvegy szerint néhai férje bátorította arra, hogy váljon meg a hagyatéktól jótékony célból, “ez volt az ő utolsó segélyprogramja”.

A június 6-án, német felesége, Hella karjaiban Párizsban elhunyt Pierre Brice főként a Karl May-történetek alapján az 1960-as években készült filmekből ismert.

A Karl May által kitalált indián figura, Winnetou filmekben és fesztiválokon történt megszemélyesítésével Brice egész generációk számára jelentett bálványt.

Michael Petzel, a Karl May Archívum ügyvezetője szerint az árverés lehetőséget kínált a rajongóknak arra, hogy az utolsó pillanatig részesei lehessenek a színész életének. “Ez volt az ő utolsó nagy fellépése” – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iszak Eszti: Meglepődtem, amikor Craig David bekövetett

  Iszak Eszti: Meglepődtem, amikor Craig David bekövetett

  Iszak Eszti, Dukai Regina és Kulcsár Edina – a képernyő mellett az Instagram sztárjai, akik százezrek életét teszik színesebbé nap mint nap. Vajon kiket követnek a közösségi média koronázatlan királynői és milyen más hírességeket inspirálnak stílusos fotóikkal?

 • Király Viktor: Még mindig gátlásos srác vagyok

  Király Viktor: Még mindig gátlásos srác vagyok

  Király Viktor és Veréb Tamás nemcsak lenyűgöző hangjával, de sármos külsejével is meghódította már lányok százezreit. Vajon a dögös szívtiprók a színpadon kívül is ekkora hatással vannak a nőkre vagy akkor egészen más a helyzet?

 • Meghalt Marcus Intalex

  Meghalt Marcus Intalex

  Meghalt Marcus Intalex, valódi nevén Marcus Kaye, manchesteri drum’n’bass dj és producer, a műfaj egyik legismertebb alakja – számolt be róla a BBC.

 • Sting újra Budapesten!

  Sting újra Budapesten!

  Öt év után ismét Budapesten ad koncertet Sting. A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a tavaly ősszel megjelent albuma, a 57th & 9th európai turnéja keretében.