EUR: 307,82 Ft
CHF: 287,16 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Lelőttek egy orosz repülőgépet a törökök

Oroszország, 2015. november 20.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről készített kép egy szíriai bevetésre induló orosz Tu-95-ös hadászati bombázóról 2015. november 19-én. Az orosz hadvezetés növelte az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet szíriai állásaira mért légicsapások intenzitását, miután a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítették. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet – jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről.

Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az “ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret. A gép ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek – közölte az orosz minisztérium.

A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le.

A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek.

A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát.

A Türkmén-hegységben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.

Kapcsolódó Cikkek