EUR: 309,42 Ft
CHF: 288,21 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Luxusjachttal érkeztek a menekültek

Cardwell, 2011. február 4.
A 2011. február 4-i képen mólóhoz préselődik egy jacht, amelyet szélviharban felkorbácsolt hullámok röpítettek arrébb az északkelet-ausztráliai Cardwellben. A Yasi nevű ciklon óránként csaknem 300 kilométeres sebességű széllökésekkel az előző napon végigsöpört Queensland szövetségi állam partvidékén. A térségben közel 150 ezer ember maradt áram nélkül, és ezreknek nincs ivóvizük. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek, a hatóságok két eltűnt személyt keresnek. (MTI/AP/Rick Rycroft)

Egy feltehetően lopott luxusjacht fedélzeten érkezett meg Leszbosz szigetére 345 menedékkérő, akik állításuk szerint Törökországban egyenként 3 ezer eurót (mintegy 940 ezer forintot) fizettek az Égei-tengeren való átkelésért – közölte kedden a görög parti őrség.

A tájékoztatás szerint a hajó a Görögországhoz tartozó sziget északi részén található Szükámia település közelében feneklett meg hétfőn. Az utasokat épségben kivitték a partra.

A parti őrség egyik illetékese elmondta: nyoma veszett a csempészeknek, akikről azt gyanítják, hogy ellopták a luxushajót, amelyet görög médiajelentés szerint a leszboszi kikötőbe vittek.

Leszboszra és az Égei-tenger keleti medencéjében található többi görög szigetre naponta menekültek ezrei érkeznek Törökországból. Az ENSZ adatai szerint idén a Földközi-tengeren keresztül már több mint 750 ezer bevándorló utazott be Európába, többségük Görögországban ért partot. A kockázatos út során mintegy 3500-an haltak meg, közülük csaknem 500-an az Égei-tengeren átkelve vesztek hullámsírba.

Kapcsolódó Cikkek