EUR: 308,40 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Belföld I.kerület XII.kerület

Makovecz Imre nyolcvanéves lenne

Fotó:Ujbuda

Az Újbuda díszpolgára címet 2010-ben Hoffmann Tamás polgármester adta át Makovecz Imrének Villányi úti otthonában

Fotó: Hegyvidék

Makovecz Imrét, a Hegyvidék díszpolgárát Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte 2007-ben

Makovecz Imre, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója és elnöke november 20-án lenne 80 éves. A Kossuth-díjas építész ötven éven keresztül, haláláig élt és alkotott Villányi úti lakásában. Gyermekkorát a Hegyvidéken töltötte, majd aktívan részt vett a XII. kerület építészeti megújításában, tevékenységét Újbudán és a Hegyvidéken is díszpolgári címmel ismerték el. Az évfordulón nemzetközi konferenciát is szentelnek a Makovecz-örökségnek.

Budapest, 2011. szeptember 15. Makovecz Imre Kossuth-díjas építész. A felvétel a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató kiállítás megnyitóján készült, a budapesti Várnegyed Galéria előtt. MTI Fotó: Soós Lajos

Makovecz Imre a Várnegyed Galéria előtt, élete utolsó kiállításán, 12 nappal a halála előtt (MTI Fotó: Soós Lajos)

A 2011. szeptember 27-én elhunyt alkotóművésszel tizenkét nappal halála előtt, szeptember 15-én még személyesen találkozhattunk a Várnegyed Galériában, a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató fotókiállításon.

– A templomok a „jóhírt”, az evangéliumot hirdetik, ezért örülök, hogy ha én már nem is tudok, de a tanítványaim elmennek a Távol-Kelettől Európán át Skandináviáig mindenhova, és elviszik a hírünket. Új és új kapcsolatokat teremtenek ember és ember között, és lesznek majd ennek követői, akik a saját hazájukban továbbadják az örömhírt – üzente az utókornak Makovecz Imre utolsó, életében megnyitott kiállításán, ahol Fekete György építész kollégája, a Magyar Művészeti Akadémia jelenlegi elnöke azt mondta róla: „Makovecz Imre mértékegység lett”.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Makovecz Imre Alapítvány az évfordulón konferenciával, hangversennyel, szoboravatással, könyvbemutatóval és díjalapítással emlékezik a négy éve elhunyt építészre. Makovecz Pál, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, az építész fia bejelentette: a Makovecz Imre Alapítvány a Kós Károly Egyesüléssel és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen Makovecz Imréről elnevezett díjat alapít, melyet november 20-án adnak át a Zeneakadémián az építész tiszteletére rendezett koncerten.

Makovecz Pál ( Fotó: Sáfár Tibor)

Makovecz Pál, Makovecz Imre fia

– A díjra az az ember méltó, aki Makovecz Imre országépítő szellemének nyomdokán meggyőződéssel, erős hittel, következetes kitartással műveli, ápolja a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Ápolja a szomszédainkkal való együttélés minden megragadható formáját. Napi tevékenységében ellentmondást nem tűrően van jelen ez a szemlélet, valamint az, hogy az utódok nevelésében is meghatározó legyen ez a szándék – tájékoztatott Makovecz Pál.

A november 23-án, a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartandó egész napos konferencia pedig két fő téma köré szerveződik: Makovecz Imre munkásságának nemzetközi megítélése még élő, nagy tekintélyű kortársain keresztül, valamint a Szent Mihály-templom terveinek jelenlegi állása és összevetése a Sagrada Familia építésének történetével. A konferencián avatják fel Makovecz Imre mellszobrát is, amely a róla elnevezett teremben kap helyet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az okoseszközök használatára fel kell készíteni a diákokat

  Az okoseszközök használatára fel kell készíteni a diákokat

  Az okoseszközök akkor igazán hasznosak, ha okos emberek használják ezeket, okos dolgokra; ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok már tanulmányaik során elsajátítsák ezek használatát – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) médiaműhelyének csütörtöki átadóján.

 • Az új migrációs rendelet meghívót jelent a migránsoknak Európába

  Az új migrációs rendelet meghívót jelent a migránsoknak Európába

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által megszavazott, a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezete komoly veszélyt hordoz magában, ugyanis meghívót jelent a migránsoknak Európába – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője Brüsszelben csütörtökön.

 • A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre

  A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre

  A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetés területére, amit az is jelez, hogy az elmúlt két évben a közétkeztetést ellenőrző és ösztönző több program is elindult – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.