2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XVIII.kerület

Már nem büdi a Büdi-tó

Pár éven belül közösségi térré válhat az Erőmű-tó térsége. A Lakatos lakótelep mellett található, egykor Büdi-tónak csúfolt terület megszépítésére tett erőfeszítések első jelei már látszanak. Még néhány év, és teljes lesz az átalakulás.

Büdi tó, Büdös tó, rehabilitáció (Fotó: Keresztesi Balázs)

Gőzerővel dolgoznak a nádas megszüntetésén
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Mocsaras volt száz évvel ezelőtt a mostani Erőmű-tó területe. A tavat később faúsztatásra, a kertészetek pedig locsolásra használták a vizét. A lakótelep építése során megindult az eutrofizáció (a víz elgázosodása), az eliszaposodott mederben keletkezett szagról kapta csúfnevét, így lett mindenki számára ismert a Büdi-tó. Annyira elhanyagolták a tavat, hogy a legenda szerint még Wartburg is volt benne. Már a nyolcvanas években is felvetődött, hogy a tó központi szerepet kapjon és tegyék vonzóvá a lakók számára. Odáig jutottak, hogy kukákat és padokat tettek ki a partjára. Pár éve az önkormányzat úgy gondolta, kiaknázza a helyben rejlő potenciált.


Büdi tó, Büdös tó, rehabilitáció (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az elképzelések nem ennyire ködösek
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Két évig tartottak csak az előkészületek és a papírmunka, az engedély több mint egymillió forintba került – avatott be a részletekbe Kádár Tibor önkormányzati képviselő. – Tavaly tizenöt-, idén közel harmincmillió forintot irányoztunk elő a költségvetésben erre a munkára. Két különálló tóról beszélünk, most az első, nyugati rehabilitációja zajlik, ha ezzel végeztünk, szeretnénk a keletit is rendbe tenni, mivel teljesen benőtte a nád és a sás, jelenleg átjárhatatlan.

10614132_740095989360285_744169379167152057_n

Ilyen is volt, amikor szinte teljesen kiszáradt a Büdi-tó

A lakók már most kezdik magukénak érezni a területet. Egyre többen futnak, sétálnak vagy csak rövidítik le az utat erre. Nem csoda, már nincs veszélyes hulladék a mederben és tényleg tó kinézete lett.


– Háromezer-ötszáz köbméter iszapot szedtünk ki, amit a földdel elkeverve újrahasznosítottunk – adott felvilágosítást a műveletekről Tóth Gergely, a kivitelezésért felelős Elgoscar-2000 Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a nyugati tóra szól a megbízatásuk.

– Szeretnénk, ha tényleg központi találkozóhely válhatna a tóból és környékéből. Futópályát, játszóteret, sütögetésre alkalmas területet kívánunk létrehozni – tette hozzá Torma Beáta önkormányzati képviselő, kiemelve, hogy a teljes befejezésig még két-három évet biztosan várni kell.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.