EUR: 307,69 Ft
CHF: 287,30 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Meghosszabbítják az Oroszország elleni szankciókat

New York, 2015. szeptember 29.
John Kerry amerikai külügyminiszter (b) és Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet és az erőszakos szélsőségesség elleni fellépésről rendezett csúcstalálkozón a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 29-én.(MTI/AP/Andrew Harnik)

Nyugati vezetők az Oroszország elleni szankciók újabb fél éves meghosszabbításáról egyeztek meg a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétvégi törökországi csúcstalálkozóján – közölte a Reuters brit hírügynökség szombat este egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú európai diplomatára hivatkozva.

A döntés annak ellenére született, hogy egyre többen szorgalmazzák, működjenek együtt szorosabban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelemben a november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően, amelyben 130 ember halt meg.

Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német, David Cameron brit, Matteo Renzi olasz kormányfő, valamint Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki Francois Hollande államfőt képviselte a csúcstalálkozón, az Antalyában tartott rendezvény vége fele tartott rövid megbeszélést.

A diplomata azt mondta, a vezetők arra az elhatározásra jutottak, hogy fontos nyomást gyakorolni Oroszországra a tervezett kelet-ukrajnai választások előtt.

“Az ukrajnai választások nehéznek ígérkeznek. Az egyetlen esély arra, hogy elérjük, amit szeretnénk, ha kijátsszuk a szankciós kártyát. A pénzügyi büntetőintézkedéseknek végig meg kell maradniuk” – hangoztatta a diplomata, aki kérte neve mellőzését a megállapodás bizalmas jellegére hivatkozva.

Kapcsolódó Cikkek