EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb IV.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület

Milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a nyugdíjasokat?

Nyugdíjas olvasóinktól számos olyan levél érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben a nyugdíjasok bejelentési kötelezettségeiről érdeklődnek. Szakértőnk, Farkas András most összefoglalta a legfontosabbakat.

A bejelentési kötelezettségeket a tb-nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (tny.) írja elő. E szerint a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíj-biztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül kell közölni. Emellett – hatósági felhívás hiányában is – a nyugdíjas tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugdíj folyósítását érinti.  A bejelentést a folyósítási törzsszámra hivatkozással kell teljesíteni.

A bejelentések közvetlenül a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnél (kormányhivatal, járási hivatal, kormányablak), postai vagy elektronikus úton teljesíthetők. A bejelentés teljesítésére megszabott határidő szempontjából az illetékes szervhez történő beérkezés időpontja az irányadó. Postai úton történő teljesítés esetén – ha a postára adást feladóvevénnyel (postakönyvvel) igazolják – a postára adás időpontja az irányadó.

Bejelentendő körülmény különösen:

– a lakcímváltozás,
– a számlaszámváltozás (azé a számláé, amelyre a nyugdíjat utalják),
– a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodás,
– a külföldön történt letelepedés,
– a külföldi munkavégzés,
– a közszférában közszolgálati jogviszonyban történő munkavégzés,
– a biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) vagy kiegészítő vállalkozói tevékenység létesítése, ha korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy nők kedvezményes nyugdíjában részesül a jogosult,
– az özvegyi nyugdíjra jogosult házasságkötése,
– a nyugdíjas elhalálozása (2014. július 1-jétől a Nyugdíjfolyósító a magyar elektronikus anyakönyvi rendszerben – EAK – hivatalos tudomást szerez a halálesetről, de a bejelentési kötelezettségre vonatkozó tny.-előírás még nem módosult).

Részletes tájékoztatást olvashat a bejelentésekről és a nyugdíjasokat érintő minden egyéb témáról a www.nyugdijguru.hu honlapomon. Személyes kérdéseit felteheti a www.facebook.com/nyugdíjguru oldalam üzenetek rovatában, amelyre személyre szabott választ adok. Továbbra is teljesen ingyenesen.

Dr. Farkas András
www.nyugdijguru.hu
www.facebook.com/nyugdijguru

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.