2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb IV.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület

Milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a nyugdíjasokat?

Nyugdíjas olvasóinktól számos olyan levél érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben a nyugdíjasok bejelentési kötelezettségeiről érdeklődnek. Szakértőnk, Farkas András most összefoglalta a legfontosabbakat.

A bejelentési kötelezettségeket a tb-nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (tny.) írja elő. E szerint a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíj-biztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül kell közölni. Emellett – hatósági felhívás hiányában is – a nyugdíjas tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugdíj folyósítását érinti.  A bejelentést a folyósítási törzsszámra hivatkozással kell teljesíteni.


A bejelentések közvetlenül a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnél (kormányhivatal, járási hivatal, kormányablak), postai vagy elektronikus úton teljesíthetők. A bejelentés teljesítésére megszabott határidő szempontjából az illetékes szervhez történő beérkezés időpontja az irányadó. Postai úton történő teljesítés esetén – ha a postára adást feladóvevénnyel (postakönyvvel) igazolják – a postára adás időpontja az irányadó.

Bejelentendő körülmény különösen:


– a lakcímváltozás,
– a számlaszámváltozás (azé a számláé, amelyre a nyugdíjat utalják),
– a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodás,
– a külföldön történt letelepedés,
– a külföldi munkavégzés,
– a közszférában közszolgálati jogviszonyban történő munkavégzés,
– a biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) vagy kiegészítő vállalkozói tevékenység létesítése, ha korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy nők kedvezményes nyugdíjában részesül a jogosult,
– az özvegyi nyugdíjra jogosult házasságkötése,
– a nyugdíjas elhalálozása (2014. július 1-jétől a Nyugdíjfolyósító a magyar elektronikus anyakönyvi rendszerben – EAK – hivatalos tudomást szerez a halálesetről, de a bejelentési kötelezettségre vonatkozó tny.-előírás még nem módosult).

Részletes tájékoztatást olvashat a bejelentésekről és a nyugdíjasokat érintő minden egyéb témáról a www.nyugdijguru.hu honlapomon. Személyes kérdéseit felteheti a www.facebook.com/nyugdíjguru oldalam üzenetek rovatában, amelyre személyre szabott választ adok. Továbbra is teljesen ingyenesen.

Dr. Farkas András
www.nyugdijguru.hu
www.facebook.com/nyugdijguru

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.