EUR: 309,43 Ft
CHF: 288,22 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Minden rendőr fegyvert kap Párizsban

Párizs, 2015. november 18.
Rendőrök célra tartanak Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők akciója során 2015. november 18-án, öt nappal nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/AP/Francois Mori)

Francois Hollande francia államfő szerdán arra kérte a franciákat, hogy ne engedjenek a “befelé fordulás, a félelem, a túlzások kísértésének” a 129 áldozatot követelő múlt heti párizsi merényleteket követően. Azt is jelezte, hogy minden rendőrt és csendőrt felfegyvereznek.

A szerda hajnalban feltételezett terroristák ellen a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet “megerősítette, hogy háborúban állunk, a terrorizmus elleni háborúban, amely maga döntött arról, hogy háborút indít ellenünk” – fogalmazott az államfő a francia önkormányzati vezetők kongresszusán elmondott beszédében Párizsban.

“Az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) a terror által, saját gyilkosságai által szeretné a gyanúsítgatás, a megbélyegzés, a megosztás mérgét csepegtetni” – hívta fel a figyelmet a francia elnök. “Ne engedjünk a befelé fordulás kísértéseinek, ne engedjünk a félelemnek sem, a túlzásoknak” – tette hozzá.

Az államfő jelezte, hogy az országos rendőrség és a csendőrség alkalmazottain kívül az önkormányzati alkalmazásban álló rendőröket is fel fogják szerelni fegyverrel. A 3900 önkormányzati rendőrnek jelenleg nincs fegyvere.

A terrorizmust dicsőítő csoportokat és helyeket fel fogják oszlatni a rendkívüli állapot keretében, mégpedig azzal a törvényjavaslattal, amelyet a szerda reggeli kormányülésen vitattak meg – jelezte a köztársasági elnök.

“Ha egyes emberek a terrorizmus dicsőítését folytatják bizonyos helyeken, egyesületekben vagy csoportokban, a ma reggel bemutatott törvényjavaslattal ezek feloszlathatók. Azonnal fel fogjuk őket oszlatni” – hangsúlyozta Francois Hollande.

A merényleteket követően “a társadalmi kohézió a legjobb válasz és a nemzeti egység annak a kifejezése. Hajthatatlannak kell lennünk a gyűlölet minden formájával szemben. Semmilyen idegengyűlölő, antiszemita, muzulmánellenes tettet nem tűrünk meg” – mondta a francia elnök.

Kapcsolódó Cikkek