EUR: 317,81 Ft
CHF: 270,57 Ft
2018. május 21., hétfő
Konstantin

Egyéb XXII.kerület

Mindenhol rajzol Ligeti Zsuzsa

Nyugdíjas éveiben kezdett el rajzolni Ligeti Zsuzsa, akinek most már több száz kisgrafikája készül el évente, amelyekkel bemutatkozott már a kerület kulturális helyszínein is. Az egész azzal kezdődött, hogy elromlott a fényképezőgépe.

Ligeti Zsuzsa22

Ligeti Zsuzsa és az egyperceseit méltató Csató Tamás

Ligeti Zsuzsa 2002-ben jött Budafokra Csepelről, ahol addig tanított.


– Zsófi lányomékhoz költöztünk közel, mindössze tíz percre, ahol akkor már három gyerek volt – mesélte Zsuzsa, aki férjével, Csákkal három gyermeket nevelt fel: Katalin keramikus, Zsófia belsőépítész és enteriőrrekonstrukcióval foglalkozik, Márton hangtechnikus, aki szabadidejében farag.

– Ma már 11 unokám van: a legnagyobb 19, a legkisebb négyéves – számolt be a boldog nagymama, aki egy véletlennek köszönheti, hogy művészi pályára lépett.

– Egy utazás közben elromlott fényképezőgép volt a kiindulópont. Ilyenkor szoktak az emberek kétségbe esni, hogy akkor most mi lesz ezzel a sok látnivalóval. Én egy nagyon kézenfekvő megoldást választottam: papírt és ceruzát vásároltam az első boltban, és rajzban örökítettem meg úti élményeimet. Azóta ki sem mozdulok otthonról papír és toll nélkül, mert a ceruzát praktikus okokból felváltotta a filctoll – mondta Zsuzsa. Hozzátette, természetesen vannak budafoki rajzai is, legalább tíz.

– A girbegörbe kis utcák, apró házak, kerítések ragadtak meg elsősorban – árulta el a grafikus, aki sajátos műfajt hozott létre egyperces rajzaival. Csató Tamás festőművész úgy fogalmazott: Zsuzsa rajzai sokkal kifejezőbbek a fotóknál, mert nem objektívje van, mint a fényképezőgépnek, hanem szubjektívje.

Kapcsolódó Cikkek