EUR: 309,21 Ft
CHF: 284,58 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Nem lesz több lovaggá ütés Ausztráliában

Uluru és Kata Tjuta, 2015. október 26.
Ausztrál őslakos nők táncolnak egy hagyományőrző rendezvényen a kontinens közepén fekvő Uluru (Ayres)-sziklatömb közelében (a háttérben), az Északi Területen 2015. október 25-én. Az ausztrál helyi őslakosok, az ananguk október 26-án ünneplik, hogy az ausztrál szövetségi kormánytól harminc évvel korábban visszanyerték Uluru és Kata Tjuta nevű területüket, amely ma nemzeti parkként működik. (MTI/EPA/Dan Peled)

Nem lesz több lovaggá ütés Ausztráliában, mivel a lovagi cím nem felel meg társadalmi méltatás korszerű formáinak – szögezte le hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök.

A lovagi cím napjainkban már “korszerűtlennek és régimódinak” tűnik – mondta Turnbull újságírók előtt Sydneyben.

A korábbi monarchista érzelmű miniszterelnököt, Tony Abbottot heves bírálatok és gúny érte – még a saját pártja soraiból is – amikor 2014-ben újra felélesztette az 1986-ban eltörölt kitüntetést. 2015 januárjában Erzsébet brit királyné férjének, Fülöp hercegnek adományozta az ausztrál lovagi címet. A rendkívül népszerűtlen döntés végül a miniszterelnöki székébe került.

Turnbull szeptemberben váltotta elődjét a konzervatívok élén, amivel automatikusan a miniszterelnöki tisztséget is megszerezte.

Fülöp herceg mellett további négy ember kapta meg a kitüntetést Abbott alatt. A jelenlegi kormány döntése azonban nem érinti a korábban adományozott lovagi címeket, azokat birtokosaik megtarthatják.

Kapcsolódó Cikkek