EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Norvégia a Facebookon figyelmeztette a migránsokat, hogy ne dédelgessenek hamis reményeket

Sentilj, 2015. október 31.
Osztrák katona migránsokra felügyel az osztrák-szlovén határnál lévő befogadóállomásnál a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György

A norvég kormány a Facebook közösségi oldalon figyelmeztette a migránsokat, hogy a szigorított menedékkérelmi eljárások tükrében ne tápláljanak hamis reményeket.

“Nem mindenki, aki Norvégiába érkezik, kaphat menekültstátust a genfi menekültügyi egyezmény értelmében. Elutasítják azok menedékkérelmét, akik más országokban már rendelkeznek tartózkodási engedéllyel” – állt a kormány hétvégi közleményében.

Az oslói kormány felhívása mindenekelőtt az afgánokhoz szól, akik időközben az érkezők mintegy felét teszik ki. Többen közülük korábban Oroszországban éltek és vagy onnan utasították ki őket, vagy pedig a jobb élet reményében indultak el a skandináv államba.

Erna Solberg norvég miniszterelnök már világosan jelezte, hogy ezek az emberek nem számíthatnak tartózkodási engedélyre. “Az egyedül utazó afgán férfiakat közvetlenül Kabulba, nem pedig Oroszországba küldjük” – mondta Solberg a hét végén a Verdens Gang című norvég napilapnak.

Ahogy sok más európai állam, úgy Norvégia is a menedékkérők egyre nagyobb számával küzd. Októberig 17 800 migráns érkezett az észak-európai országba. A norvég hatóságok arról számoltak be, hogy jelenleg a menedékkérők nagyjából negyede a norvég-orosz határ közelében fekvő Kirkenes városánál érkezik az országba, mégpedig rendszerint kerékpárokon, mivel az orosz hatóságok tiltják a határ átlépését gyalogszerrel. Csak az előző héten több mint ezer migráns érkezett a Storskog nevű határátkelőn keresztül, míg 2014-ben ez a szám nem érte el a tízet sem.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.