EUR: 313,27 Ft
CHF: 261,59 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Ötszázszor bombáztak már az oroszok Szíriában

Csaknem ötszáz légicsapást mértek orosz harci repülőgépek az elmúlt két napban az Iszlám Állam (IÁ) állásaira Szíriában, megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozó üzemet és olajtározót, amely a dzsihadista szervezet kezén volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szerint a Latakia tartománybeli Hmeimim légitámaszpontról felszálló Szu-34 típusú nehéz vadászbombázók az Iszlám Állam “kalifátusának” központjától, Rakkától mintegy ötven kilométerre délre lévő kőolaj-feldolgozót, illetve a 15 kilométerre délnyugatra lévő nagy olajtározót, továbbá Deir ez-Zórnál lévő olajtartályokat semmisítettek meg.


Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a Palmüra, Deir ez-Zór és Rakka tartományokban lévő olajlétesítmények az Iszlám Állam kezén vannak, és a szervezet leginkább az olaj eladásából finanszírozza magát (a Financial Times című napilapban nemrégiben megjelent elemzés szerint az olajcsempészet naponta másfélmillió dolláros bevételt jelent a dzsihadistáknak negyvenöt dolláros hordónkénti áron számolva).

A védelmi tárca szóvivője szerint az orosz gépek az elmúlt hétvégén összességében 141 bevetést végeztek, és 472 támadást hajtottak végre nyolc szíriai tartományban. A terroristák Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket.


A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák elfoglaltak két várost az ország nyugati részén az orosz bombázásoknak köszönhetően – közölték ellenzéki és kormánypárti források. A szír állami televízió és a hadsereg is bejelentette, hogy a Homsztól délkeletre fekvő Mhín és Havvarin városokat a hadsereg vonta ellenőrzése alá és megölte ott az Iszlám Állam számos fegyveresét. Mindkét város az ország északi és déli részét összekötő fő autóúttól keletre és a Palmürát az ország nyugati részén fekvő városokkal összekötő, stratégiai szempontból fontos utak közelében fekszik.

Bassár el-Aszad szír elnök vasárnap egy kínai televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormánycsapatok “szinte minden fronton” előrenyomultak az orosz katonai beavatkozás kezdete, szeptember óta.

Az iraki polgári légi közlekedési hatóság hétfőn bejelentette, hogy a szíriai területek ellen a Kaszpi-tengerről intézett orosz légicsapások miatt felfüggesztik két észak-iraki kurd városba, Erbílbe és Szulejmáníjába irányuló repülőjáratokat.

Oroszország szeptember vége óta – Bassár al-Aszad szíriai elnök kérésére – hajt végre légicsapásokat, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat. A Hmeimim támaszponton Moszkva több mint 50 harci repülőgépet és helikoptert állomásoztat, de a hadászati bombázók Oroszországból szállnak fel a támadásokra.

Hadászati bombázókat Oroszország múlt kedd óta vet be, miután a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítette. A 224 ember halálát okozó merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orgia közben csapott le a rendőrség

    Orgia közben csapott le a rendőrség

    Thaiföldön virágzik a szexturizmus. Nincs olyan perverz kívánság, amit az erre kihegyezett üzletág ne tudna kielégíteni. A napokban azonban a Ban Tulip Hotelben Dél-Pattayán több, mint 20 embert állítottak elő, amikor egy kemény orgiát szakítottak félbe az egyenruhások.

  • A nap képe: Világjáró vizsla

    A nap képe: Világjáró vizsla

    Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.