EUR: 309,69 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Extra

Péntek 13: Ne féljünk tőle, ismerjük meg!

Friggatriskaidekaphobia – azaz péntek 13-fóbia, ez a kimondhatatlan nevű betegség milliókat érint a világban, és nem véletlen, hogy a szakértők nagyon komolyan is veszik. De vajon honnan ered a szerencsétlenséget hozó péntek 13 babonája?

moon-969978Sokakat csak megmosolyogtatnak az év legszerencsétlenebb napjához kapcsolódó legendák, egyes kutatások szerint azonban csak az Egyesült Államokban 17–21 millió ember szenved péntek 13-fóbiában, azaz a „friggatriskaidekaphobia” nevű betegségben. Maga a kifejezés az északi Frigga istennő – akinek nevéből az angol Friday, azaz péntek szó ered – nevének és a triskaidekaphobia, azaz a 13-as számtól való félelem összevonásából ered. 

Kihagyták a 13-ast

Nem véletlen, hogy ezt a számot már az i. e. 1772-ben született Hammurapi törvénykönyvében is kihagyták a törvények számozásakor. A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora bibliai története bélyegezte meg a számot, ahol tizenhárman ültek az asztalnál. Kevésbé ismert, de egy hasonló történet szerepel a viking mitológiában is, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, amit Loki – a viszály istene – tesz tönkre tizenharmadikként. A tizenhármas szám rossz híre a XX. század első felére annyira széles körben terjedt el, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából. A szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám. A pénteki nap is viszonylag régen számít elátkozottnak. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja szent nap volt, amit az isteneknek szán az ember. Ez is magyarázhatja a babona egy részét, miszerint pénteken elkezdeni egy utazást vagy bármilyen fontos tevékenységet, balszerencsét hoz, hiszen ezt a napot az isteneknek kellett volna áldoznunk.

Péntek, a kivégzések napja

Az ókori Rómában (majd később a középkori Angliában is) a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett – innen származhat a keresztény kultúrkörben a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája. A szerencsétlen péntekkel kapcsolatos hiedelmek az angolszász területeken a legerősebbek. A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű csatahajóról, amivel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorláshajót – amely állítólag el is süllyedt, és a teljes legénység odaveszett – pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve James Friday volt. A brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint azonban sosem létezett ilyen nevű hajó. 

Megjósolták a tőzsdeválságot

1907-ben egy Thomas W. Lawson nevű író Péntek, 13. címmel megjelentetett egy később nagy népszerűségre szert tett regényt, amelynek főszereplője, egy bróker éppen ezen a napon idéz elő egy hatalmas tőzsdepánikot. Kevesen tudják, hogy az író igazi jósnak bizonyult: 82 évvel később, 1989. október 13-án következik be minden idők egyik legváratlanabb amerikai tőzsdekrachja, a Fekete Pénteknek vagy Péntek 13-nak is nevezett tőzsdeválság.

Kevesebb a baleset

Az elmúlt néhány évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani –vagy éppen cáfolni – a babona igazát. Egy holland kutatás 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, de ha a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken. Sok szakértő szerint az átlagostól eltérő péntek 13-i adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig bármit meg lehet magyarázni: ha kevesebb a baleset, az azért van, mert óvatosabbak vagyunk a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert el is hisszük, hogy ez a nap csak rosszat hozhat, és tudat alatt bevonzzuk a balszerencsét.

És talán a péntek 13 legendájának az a legfontosabb tanulsága, hogy rajtunk (is) múlik, hogy erre a napra szerencsét hozó lehetőségként vagy a balszerencse hírnökeként tekintünk!

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys egyik zenészét és stábja egyik tagját Rio de Janeiróban, a Copacabanán – tudósított a helyi médiára hivatkozva a The Guardian.

 • Vízben szült Szinetár Dóra

  Vízben szült Szinetár Dóra

  Vasárnap este született meg Szinetár Dóra harmadik gyermeke, Makranczi Benjámin. A Hot! magazinnak adott interjújában a színésznő elmesélte, hogy három gyerekének világrajövetele közül Benjaminét viselte a legjobban.

 • Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Sok százmillót bukott el az utóbbi években Schobert Norbi. Volt idő, amikor a fitneszedzőnek és feleségének, Rubint Rékának a napi megélhetés is gondot okozott, nem beszélve a 2015-ben kirobbant Buda-Cash- és Quaestor-botrányokról, amelyek után Norbi maga vállalta a részvényesek kártalanítását.