EUR: 308,10 Ft
CHF: 284,34 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Ponta a tüntetők és a pártja nyomására mondhatott le

Bukarest, 2015. november 4.
Victor Ponta román miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, miután lemondott a miniszterelnöki posztról Bukarestben 2015. november 4-én. Előző nap az október 30-i bukaresti tűzvész felelőseit követelő tüntetők lemondásra szólították fel kormányt, a belügyminisztert és a kerületi polgármestert.  (MTI/EPA/Robert Ghement)

Victor Ponta román miniszterelnök a tüntetők és saját pártja nyomására mondott le szerdán a tisztségéről – véli Cristian Pirvulescu román politológus.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint “normális és elkerülhetetlen” volt a kormányfő lépése, miután a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes rendőri felvezetésében október 20-án meghalt rendőr ügye miatt már felbolydult a közvéleményt, a péntek esti bukaresti tűzvész nyomán pedig a nyugtalanság kollektív felháborodásba csapott át, amely a kedd esti 25 ezer fős utcai tüntetésben csúcsosodott ki.

Pirvulescu szerint fennállt annak a veszélye, hogy a tüntetés állandósul, és tartós instabilitás alakul ki. Ha Ponta most nem mondott volna le, a következő napokban úgyis rákényszerült volna erre a növekvő utcai nyomás hatására – állapította meg.

Felidézte, hogy 2012-ben Ponta maga is tüntetések nyomán került hatalomra, hiszen akkor a Traian Basescu korabeli elnök köré csoportosuló koalíciós többség éppen az utcai megmozdulások miatt gyengült meg és bukott meg a parlamentben.

Az elemző szerint a “felháborodottak mozgalmáról” beszélhetünk, akik nem képviselik a társadalom többségét, de az aktív rétegeket képesek mozgósítani az interneten keresztül, és ezáltal befolyásolják a politikai játszmákat. Pirvulescu szerint Ponta lemondásában pártja is szerepet játszott, amely nyomást gyakorolt rá, mert nem akarta elszenvedni a terebélyesedő utcai megmozdulások politikai következményeit.

Pirvulescu úgy vélekedett, hogy a kormányfő lemondása következtében a tüntetések megszűnnek, de ha nem történik lényeges változás, akkor a tüntetések ismét felújulnak.

Hozzátette, hogy a pártok megpróbálják elkerülni az instabilitás erősödését, mert ez súlyosan árthat nekik a választási kampányban.

Dan Tapalaga újságíró a Hotnews.ro hírportálon közölt elemzésében úgy vélte, várhatóan szakértői kormány alakul, jelenleg ugyanis ez a legelfogadhatóbb megoldás mind a pártok, mind Klaus Iohannis államfő számára. Tapalaga szerint egy technokrata kormány mindazonáltal nem lesz hatékony, mert esetleges beiktatása után nem fog rendelkezni a pártok reális támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek