EUR: 305,49 Ft
CHF: 268,89 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Külföld

Rekordáron kelt el egy hatalmas gyémánt

Új világrekord született a gyémántaukciók történetében: csaknem 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg Joseph Lau dúsgazdag hongkongi ingatlanmágnás szerdán a Sotheby’s genfi árverésén a Blue Moon elnevezésű 12,03 karátos gyémántot.

Kedden a Christie’s genfi árverésén ugyancsak Lau vett meg szintén rekordáron, 28,7 millió svájci frankért (8,3 milliárd forintért) egy párnaformájú, gyűrűbe foglalt 16,08 karátos, úgynevezett élénkrózsaszín gyémántot. Az üzletember lányának szánta mindkét kivételes ékszert.

A gyűrűbe foglalt Blue Moon nevű gyémántot a legnagyobb ismert élénkkék drágakövek között tartják számon. A szerdai licitálás nagy érdeklődés mellett folyt Genfben. A közönség tapsban tört ki, amikor az előzetesen 34-54 millió svájci frankra becsült árú ékszer végül – a Sotheby’s jutalékával együtt – 48,6 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) elkelt.

Az eladás új világrekodnak tekinthető, karátonként 4 millió svájci frankot (1,15 milliárd forintot) adott érte a vásárló.

A drágakövekért aukción valaha fizetett legnagyobb összeg rekordját korábban a Graff Pink, egy 24,76 karátos intenzív fantázia rózsaszín gyémánt tartotta, a ritkaságot 45,4 millió svájci frankért (13,16 milliárd forintért) vette meg 2010 novemberében Laurence Graff ékszerkereskedő Genfben.

A Blue Moon nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.

A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy – csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyersgyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el.

A szerdai árverés 140 millió svájci frankos (40,5 milliárd forintos) összbevétellel zárult.

A Sotheby’s közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a hongkongi vásárló nyomban új nevet is adott a gyűrűnek, akárcsak az előző nap birtokába jutott másik ékszernek: a kék gyémánt a The Blue Moon of Josephine, a rózsaszín pedig a Sweet Josephine nevet kapta. Bár az árverési házak nem fedték fel kilétét, Joseph Lau irodája csütörtökön megerősítette, hogy a milliárdos volt a vevő.

Lau ingatlanfejlesztésből szerzett vagyonát a Forbes üzleti magazin 9,8 milliárd dollárra (2857 milliárd forintra) teszi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Egy őrjöngő, önkívületi állapotban lévő férfihoz riasztották a rendőrséget Chicagoban. Nem kizárt, hogy az önmagából, meztelenül randalírozó ámokfutó valamilyen drog hatása alatt lehetett, ugyanis amikor az egyenruhások megpróbálták lecsillapítani, az szó nélkül rátámadott a szolgálatot teljesítő járőrökre.

 • Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

 • Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt – jelentette be csütörtökön Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter.