EUR: 318,72 Ft
CHF: 270,74 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Egyéb

Segítség, herpeszem van!

szájAz őszi-téli hónapok különösen kedveznek a herpesz terjedésének. A kellemetlen tünetek kialakulásáért a herpes simplex vírus tehető felelőssé, amely akár kisgyermek- vagy csecsemőkorban is szervezetünkbe kerülhet.

A megfertőződés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tünetek is azonnal jelentkeznek: a lappangási időszak több év, de akár több évtized is lehet, míg a bőr feszülése és az apró hólyagocskák – legtöbbször az ajkakon, illetve a száj környékén – felbukkannak. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég az átadásához, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, hiszen a herpeszvírusok a levegőben életképtelenek.


Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely szájról szájra vándorol. Az, hogy konkrétan mi váltja ki a tüneteket, igen széles skálán mozoghat: a fizikai és szellemi stressz, a megfázás, az intenzív sport vagy az erős érzelmi megrázkódtatások is kirobbanthatják a herpeszt. Az őszi-téli hónapokban, influenzajárványok idején, amikor szervezetünk védekező rendszere amúgy is több külső támadásra számíthat, gyakoribb a megbetegedés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek