EUR: 308,72 Ft
CHF: 285,23 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb

Segítség, herpeszem van!

szájAz őszi-téli hónapok különösen kedveznek a herpesz terjedésének. A kellemetlen tünetek kialakulásáért a herpes simplex vírus tehető felelőssé, amely akár kisgyermek- vagy csecsemőkorban is szervezetünkbe kerülhet.

A megfertőződés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tünetek is azonnal jelentkeznek: a lappangási időszak több év, de akár több évtized is lehet, míg a bőr feszülése és az apró hólyagocskák – legtöbbször az ajkakon, illetve a száj környékén – felbukkannak. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég az átadásához, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, hiszen a herpeszvírusok a levegőben életképtelenek.

Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely szájról szájra vándorol. Az, hogy konkrétan mi váltja ki a tüneteket, igen széles skálán mozoghat: a fizikai és szellemi stressz, a megfázás, az intenzív sport vagy az erős érzelmi megrázkódtatások is kirobbanthatják a herpeszt. Az őszi-téli hónapokban, influenzajárványok idején, amikor szervezetünk védekező rendszere amúgy is több külső támadásra számíthat, gyakoribb a megbetegedés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.