EUR: 310,45 Ft
CHF: 267,75 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Egyéb XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Sosem felejtünk, Öcsi!

Kilenc éve nincs köztünk a valaha élt egyik legnagyszerűbb labdarúgó. Puskás Ferencet sosem felejtik el, a mai napig ha külföldön azt mondjuk, magyarok vagyunk, biztos lesz olyan, aki felkiált: á, Puszkász! A Puskás Ferenc Általános Iskola sem feledkezett meg névadójáról.

Kispest díszpolgára, a nemzet sportolója, az Aranycsapat balösszekötője, itthon Öcsi, Madridban Pancho. Puskás Ferenc kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után nemzetközi szinten, természetesen idehaza is, no és szűkebb otthonában, Kispesten is örök legenda marad.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Édesapja, id. Purczeld Ferenc (1903–1952) a Kispesti FC játékosa volt, majd a Kispesti AC és jogutódja, a Budapesti Honvéd csapatának edzőjeként dolgozott. Puskás Ferenc szegény családban született. Gyerekkorát egy kispesti házban töltötte, 32 felnőtt és 132 gyermek társaságában. Labdarúgó tehetsége már igen korán megmutatkozott. Pénz hiányában általában rongyokból és harisnyanadrágból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József („Bozsik Cucu”) volt. Édesapja mindkettejüket tehetségesnek találta és igyekezett csiszolni a játékukon. Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnőttcsapatba, nem sokkal azután, hogy édesapja edzőként átvette azt. A csapat tagjaként 1943 őszén játszott legelőször, miután egy influenzajárvány miatt több játékosnak is távol kellett maradnia a nagyváradi NAC elleni mérkőzéstől. Ekkortájt kezdték idősebb játékostársai Puskás Öcsinek szólítani.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

Dunai Antal az MLSZ képviseletében koszorúzott (Fotó: Máté Krisztián)

A többi történelem: a Honvéddal és a válogatottal aratott sikerek, majd a forradalom utáni külföldi szereplés… Sajnos, Öcsi már kilenc éve nincs köztünk, idén augusztusban pedig felesége, Bözsi néni is távozott az élők sorából. A legendás labdarúgó nevét őrző kispesti általános iskolában az önkormányzat, a Budapest Honvéd, a labdarúgó-szövetség, a Puskás Alapítvány és a Honvéd Baráti Kör képviselői is megkoszorúzták Öcsi szobrát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

  710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

  A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

 • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

  Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

  Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.