EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Sosem felejtünk, Öcsi!

Kilenc éve nincs köztünk a valaha élt egyik legnagyszerűbb labdarúgó. Puskás Ferencet sosem felejtik el, a mai napig ha külföldön azt mondjuk, magyarok vagyunk, biztos lesz olyan, aki felkiált: á, Puszkász! A Puskás Ferenc Általános Iskola sem feledkezett meg névadójáról.

Kispest díszpolgára, a nemzet sportolója, az Aranycsapat balösszekötője, itthon Öcsi, Madridban Pancho. Puskás Ferenc kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után nemzetközi szinten, természetesen idehaza is, no és szűkebb otthonában, Kispesten is örök legenda marad.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Édesapja, id. Purczeld Ferenc (1903–1952) a Kispesti FC játékosa volt, majd a Kispesti AC és jogutódja, a Budapesti Honvéd csapatának edzőjeként dolgozott. Puskás Ferenc szegény családban született. Gyerekkorát egy kispesti házban töltötte, 32 felnőtt és 132 gyermek társaságában. Labdarúgó tehetsége már igen korán megmutatkozott. Pénz hiányában általában rongyokból és harisnyanadrágból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József („Bozsik Cucu”) volt. Édesapja mindkettejüket tehetségesnek találta és igyekezett csiszolni a játékukon. Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnőttcsapatba, nem sokkal azután, hogy édesapja edzőként átvette azt. A csapat tagjaként 1943 őszén játszott legelőször, miután egy influenzajárvány miatt több játékosnak is távol kellett maradnia a nagyváradi NAC elleni mérkőzéstől. Ekkortájt kezdték idősebb játékostársai Puskás Öcsinek szólítani.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

Dunai Antal az MLSZ képviseletében koszorúzott (Fotó: Máté Krisztián)

A többi történelem: a Honvéddal és a válogatottal aratott sikerek, majd a forradalom utáni külföldi szereplés… Sajnos, Öcsi már kilenc éve nincs köztünk, idén augusztusban pedig felesége, Bözsi néni is távozott az élők sorából. A legendás labdarúgó nevét őrző kispesti általános iskolában az önkormányzat, a Budapest Honvéd, a labdarúgó-szövetség, a Puskás Alapítvány és a Honvéd Baráti Kör képviselői is megkoszorúzták Öcsi szobrát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.