EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Sosem felejtünk, Öcsi!

Kilenc éve nincs köztünk a valaha élt egyik legnagyszerűbb labdarúgó. Puskás Ferencet sosem felejtik el, a mai napig ha külföldön azt mondjuk, magyarok vagyunk, biztos lesz olyan, aki felkiált: á, Puszkász! A Puskás Ferenc Általános Iskola sem feledkezett meg névadójáról.

Kispest díszpolgára, a nemzet sportolója, az Aranycsapat balösszekötője, itthon Öcsi, Madridban Pancho. Puskás Ferenc kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után nemzetközi szinten, természetesen idehaza is, no és szűkebb otthonában, Kispesten is örök legenda marad.


Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Édesapja, id. Purczeld Ferenc (1903–1952) a Kispesti FC játékosa volt, majd a Kispesti AC és jogutódja, a Budapesti Honvéd csapatának edzőjeként dolgozott. Puskás Ferenc szegény családban született. Gyerekkorát egy kispesti házban töltötte, 32 felnőtt és 132 gyermek társaságában. Labdarúgó tehetsége már igen korán megmutatkozott. Pénz hiányában általában rongyokból és harisnyanadrágból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József („Bozsik Cucu”) volt. Édesapja mindkettejüket tehetségesnek találta és igyekezett csiszolni a játékukon. Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnőttcsapatba, nem sokkal azután, hogy édesapja edzőként átvette azt. A csapat tagjaként 1943 őszén játszott legelőször, miután egy influenzajárvány miatt több játékosnak is távol kellett maradnia a nagyváradi NAC elleni mérkőzéstől. Ekkortájt kezdték idősebb játékostársai Puskás Öcsinek szólítani.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

Dunai Antal az MLSZ képviseletében koszorúzott (Fotó: Máté Krisztián)

A többi történelem: a Honvéddal és a válogatottal aratott sikerek, majd a forradalom utáni külföldi szereplés… Sajnos, Öcsi már kilenc éve nincs köztünk, idén augusztusban pedig felesége, Bözsi néni is távozott az élők sorából. A legendás labdarúgó nevét őrző kispesti általános iskolában az önkormányzat, a Budapest Honvéd, a labdarúgó-szövetség, a Puskás Alapítvány és a Honvéd Baráti Kör képviselői is megkoszorúzták Öcsi szobrát.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.