EUR: 326,40 Ft
CHF: 283,59 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Sosem felejtünk, Öcsi!

Kilenc éve nincs köztünk a valaha élt egyik legnagyszerűbb labdarúgó. Puskás Ferencet sosem felejtik el, a mai napig ha külföldön azt mondjuk, magyarok vagyunk, biztos lesz olyan, aki felkiált: á, Puszkász! A Puskás Ferenc Általános Iskola sem feledkezett meg névadójáról.

Kispest díszpolgára, a nemzet sportolója, az Aranycsapat balösszekötője, itthon Öcsi, Madridban Pancho. Puskás Ferenc kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után nemzetközi szinten, természetesen idehaza is, no és szűkebb otthonában, Kispesten is örök legenda marad.


Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Édesapja, id. Purczeld Ferenc (1903–1952) a Kispesti FC játékosa volt, majd a Kispesti AC és jogutódja, a Budapesti Honvéd csapatának edzőjeként dolgozott. Puskás Ferenc szegény családban született. Gyerekkorát egy kispesti házban töltötte, 32 felnőtt és 132 gyermek társaságában. Labdarúgó tehetsége már igen korán megmutatkozott. Pénz hiányában általában rongyokból és harisnyanadrágból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József („Bozsik Cucu”) volt. Édesapja mindkettejüket tehetségesnek találta és igyekezett csiszolni a játékukon. Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnőttcsapatba, nem sokkal azután, hogy édesapja edzőként átvette azt. A csapat tagjaként 1943 őszén játszott legelőször, miután egy influenzajárvány miatt több játékosnak is távol kellett maradnia a nagyváradi NAC elleni mérkőzéstől. Ekkortájt kezdték idősebb játékostársai Puskás Öcsinek szólítani.

Puskás Ferenc halálának 9-dik évfordulója  koszorúzás..(Fotó: Máté Krisztián)

Dunai Antal az MLSZ képviseletében koszorúzott (Fotó: Máté Krisztián)

A többi történelem: a Honvéddal és a válogatottal aratott sikerek, majd a forradalom utáni külföldi szereplés… Sajnos, Öcsi már kilenc éve nincs köztünk, idén augusztusban pedig felesége, Bözsi néni is távozott az élők sorából. A legendás labdarúgó nevét őrző kispesti általános iskolában az önkormányzat, a Budapest Honvéd, a labdarúgó-szövetség, a Puskás Alapítvány és a Honvéd Baráti Kör képviselői is megkoszorúzták Öcsi szobrát.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.