2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XV.kerület

Színpadra viszik a függőséget

porn

A férfi (Zrinyi Gál Vince) pornófüggősége megmérgezi a kapcsolatot (fotók: Wágner Csapó József)

Ismét tabudöntögető előadást állított színpadra a KOMA Bázis társulata. A kattogas@por.no című történet a pornófüggőség hatását mutatja meg egy kapcsolaton belül.

Zrinyi Gál Vince rendezővel − aki az előadás egyik főszerelője is − többek között arról beszélgettünk, mennyire súlyos következményekkel jár, ha eluralkodik az életünkön a függőség.


– Hogyan esett a választás egy olyan kényes témára, mint a pornófüggőség?
– Egyre több kutatás foglalkozik ezzel a kérdéssel. Egyelőre félve hoznak egyértelmű következtetéseket. Talán az egyik pont, amiben mindegyik egyezik, hogy gyakorlatilag mindenki néz pornót. A mértéke nyilván nem mindegy, de mivel az internet végtelen forrás, ingyenes is, ezért sokkal többen válnak függővé. Ennek ellenére nem nagyon beszélünk erről. Ez nekünk elég volt ahhoz, hogy foglalkozzunk vele.

– Milyen háttértanulmányokat tudtak végezni, hiszen ez eléggé intim téma?
– A kutatásokon kívül egyre több olyan csoport van az interneten, amelynek tagjai próbálnak leszokni és az élménybeszámolóikkal segítik egymást. És a mi munkánkat is.


porn2

A nő (Patocskai Katalin), vagyis az elszenvedő oldaláról is megmutatják a történetet

– Miről szól az előadás?
– Egy párkapcsolaton keresztül mutatjuk be a problémát. A férfi pornófüggő. Azt próbáljuk ábrázolni, hogyan lehet feldolgozni, miként lehet ezzel együtt élni, vagy nem élni. Nem hozunk döntést, azt a nézőre bízzuk. Mi csak azt szeretnénk, ha elkezdenének erről beszélni az emberek.

– Mit gondol a függőségekről?
– Nincs egyértelműen kialakult álláspontunk. Egyrészt minden függőség különböző. Nehéz általánosságban véleményt mondani. Azt talán mégis ki lehet jelenteni, hogy ha valami átveszi az irányítást az életed felett, az semmiképpen nem jó. A függőség, amikor valami nélkül nem tudsz meglenni, amikor valami kell a jó közérzetedhez vagy ahhoz, hogy ne legyen rossz a közérzeted, nyilván nem jó. Tulajdonképpen ebben az aspektusban mindegy is, hogy drogról, alkoholról, pornóról vagy munkáról van szó. Fontos, hogy te irányítsd az életed.

– Kiknek szól az előadás?
– Mivel a kutatások szerint mindenki érintett, ezért mindenkinek. De persze szól azoknak a fiataloknak, gimiseknek, akik erről nem mernek beszélgetni, pedig jót tenne nekik. Természetesen szól annak az idősebb korosztálynak is, amely vagy személyesen vagy a gyerekei, tanítványai révén érintett.

Bemutató: 2015. november 6. 19.30

További előadások:

2015. november 7. 19.30
2015. november 20. 19.30
2015. november 21. 19.30

Helyszín: KOMA Bázis (1158, Molnár Viktor u. 21/A)

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.