2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb II.kerület

Szürke nyárt ültettünk a megújuló erdőbe

A tavaly decemberi hatalmas jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9 ezer hektárt súlyosan. A főváros környéki erdők, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság területe károsodott a legjobban. A hónapok óta tartó helyreállítási munkákat követően az őszi csemeteültetésekkel most elkezdték az elpusztult erdőterületek újjáélesztését. A pilisi parkerdőtársaság meghívására mi is elültettünk egy szürke nyár facsemetét.

Faültetés Lokál

Lapunk egy szürke nyár csemete elültetésével járult hozzá a főváros környéki és a budai erdők megújításához. A Lokál facsemetéjét Fodor Eszter, a gödöllői Szent István Egyetem Természetvédelmi Mérnöki Karának hallgatója ültette el

– A főváros környéki erdőkben soha nem láttunk ekkora természeti katasztrófát – mondta  Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke. – Az utóbbi 50–100 évben biztosan nem volt ilyen nagy kiterjedésű, nagy intenzitású természeti pusztítás. Ennek már minden bizonnyal köze van a klímaváltozáshoz is. A jövőben sajnos számolnunk kell hasonló jelenségekkel és fel kell készülnünk ezekre a helyzetekre. El kell érnünk, hogy az erdőink erősebbek, stabilabbak legyenek – fejtette ki a főmérnök, aki arra is emlékeztetett, hogy a tavaly év végi természeti katasztrófa következtében a hegyvidéki területeken és a Budakeszi úton a kárelhárítás mellett az itt élőknek is segítséget kellett nyújtaniuk, mert megbénult a közlekedés, leállt az élet, és az emberek nem tudták elhagyni otthonaikat.


Faültetés ásás

Az ásást speciális csemeteültető eszközzel végeztük

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, egy ilyen helyzetben kétszer ad, aki gyorsan ad. A Lild Magyarország társadalmi felelősségvállalási kampányt indított. Az áruházlánc a náluk vásárolt, saját forgalmazású Saguaro ásványvíz árából palackonként egy forinttal támogatta az erdőmegújítási programot, ebből összesen 25 millió forint értékű adományt tudott átadni a parkerdőnek, ebből a társaság egymillió facsemetét ültet el hathektárnyi sérült erdőterületre.

Faültetés Lomnici

Csépányi Péter főmérnök és Lomniczi Gergely szóvivő a terepen is megmutatta a természeti katasztrófa okozta pusztítás következményeit

– Csupa őshonos magyar fajt telepítünk. Tölgy, cser, bükk, mezei juhar és szürke nyár facsemetét ültetünk az ősz folyamán a főváros környéki erdőkbe és a budai hegyekbe.


Faültetés protokoll

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója (jobb szélen) és Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója (bal szélen) emlék tölgyfát ültetett a valkói erdőbe

A parkerdő meghívására lapunk is hozzájárult a főváros környéki erdők megújításához. A Lokál szürke nyár facsemetéjét Fodor Eszter, egy igazi szakember, a gödöllői Szent István Egyetem Természetvédelmi Mérnöki Karának hallgatója ültette el.

Faültetés Eszti

A Lokál fáját a Gödöllői-dombság valkói erdejében ültette el Fodor Eszter természetvédelem szakos hallgató

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.