2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb IX.kerület

Tárlat a modern építészetről

ltc Brüsszeli expo csehszlovák pavilon, 1958 (Havas Worldwide archívum, Prága)

A csehszlovák pavilon a Brüsszeli expón 1958-ban

December 6-ig látható az Iparművészeti Múzeum legújabb tárlata, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet.

„A kiállítás új perspektívából közelíti meg azokat a meghatározó folyamatokat, amelyek a közép-európai modernitást megteremtették. Fő célja olyan határokon és diszciplínákon átívelő kapcsolatok bemutatása, amelyek új, hálózatos értelmezését adják a modern építészetnek” – tájékoztatott az Iparművészeti Múzeum.


Brüsszeli expo magyar pavilon, 1958 (Közti archívum)

A brüsszeli expó magyar pavilonja

A háború utáni időszakra koncentráló, de a Monarchia végéig vissza- és a mai korszakig előrenyúló kiállítás hat témakörbe szervezett esettanulmányokon keresztül mutatja be azokat az egyéneket, intézményeket, eseményeket, pályázatokat és más szereplőket, amelyek a régió országai között és azokon messze túlnyúló kölcsönhatásokat hoztak létre. Ezeknek segítségével Közép-Európa építészete újra összeköthetővé válik a modernizmus globális áramlataival. A velencei biennálét követően 2015–2016 során Bécsben, Belgrádban, Zágrábban, Budapesten, Prágában, Brüsszelben, Varsóban és több európai városban látható lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.