EUR: 309,46 Ft
CHF: 285,71 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb IX.kerület

Tárlat a modern építészetről

ltc Brüsszeli expo csehszlovák pavilon, 1958 (Havas Worldwide archívum, Prága)

A csehszlovák pavilon a Brüsszeli expón 1958-ban

December 6-ig látható az Iparművészeti Múzeum legújabb tárlata, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet.

„A kiállítás új perspektívából közelíti meg azokat a meghatározó folyamatokat, amelyek a közép-európai modernitást megteremtették. Fő célja olyan határokon és diszciplínákon átívelő kapcsolatok bemutatása, amelyek új, hálózatos értelmezését adják a modern építészetnek” – tájékoztatott az Iparművészeti Múzeum.

Brüsszeli expo magyar pavilon, 1958 (Közti archívum)

A brüsszeli expó magyar pavilonja

A háború utáni időszakra koncentráló, de a Monarchia végéig vissza- és a mai korszakig előrenyúló kiállítás hat témakörbe szervezett esettanulmányokon keresztül mutatja be azokat az egyéneket, intézményeket, eseményeket, pályázatokat és más szereplőket, amelyek a régió országai között és azokon messze túlnyúló kölcsönhatásokat hoztak létre. Ezeknek segítségével Közép-Európa építészete újra összeköthetővé válik a modernizmus globális áramlataival. A velencei biennálét követően 2015–2016 során Bécsben, Belgrádban, Zágrábban, Budapesten, Prágában, Brüsszelben, Varsóban és több európai városban látható lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.