EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Terrorellenes törvényeket fogadott el a szlovák kormány

Tuusula, 2007. november 8.
Finn katona őrködik a tuusulai Jokela gimnáziumnál 2007. november 8-án, az iskolában elkövetett lőfegyveres ámokfutás másnapján. A Helsinkitől 50 kilométerrel északra fekvő, 35 ezer lakosú városban található gimnáziumban egy 18 éves végzős diák, Pekka-Eric Auvinen megölt nyolc embert, további tizenkettőt megsebesített, majd fejbe lőtte magát, és később a kórházban meghalt. (MTI/AP/Peter Dejong)

Jóváhagyta pénteki rendkívüli ülésén a szlovák kormány a biztonsági kabinet által előirányzott törvénymódosítási javaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Pozsony szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítson a terrorizmus elleni harc jegyében.

A javaslatokat – amelyek között egy alkotmánymódosítás is szerepel – várhatóan már a jövő hét második felében a pozsonyi törvényhozás elé terjesztik, s az gyorsított eljárásban dönt majd róluk.

A módosítások egyebek mellett a rendőrség, a titkosszolgálatok, valamint a hadsereg hatás- és jogköreinek kiterjesztését és az állomány bővítését célozzák, illetve terrorcselekmény vizsgálatánál a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás szerveinek is szabadabb kezet adnak majd.

A tervezett változtatások egyike, hogy megduplázzák – a jelenlegi 48-ról 96 órára emelik – az előzetes letartóztatás lehetséges maximális időtartamát, illetve ugyancsak kétszeresére emelik azt a most 72 órában megszabott határidőt, amely alatt a bíróknak lehetőségük van dönteni a vizsgálati fogság elrendeléséről. Ehhez alkotmánymódosítás is szükséges, ezért megvalósítása még kérdéses, ugyanis a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem rendelkezik alkotmányos (háromötödös) többséggel a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A rendőrséget érintő változtatások közé tartozik a testület több száz fős állománybővítése, amelynek egyik oka, hogy a belügyi tárca a biztonság növelése érdekében meg akarja duplázni az utcán járőrszolgálatot teljesítő rendőrök számát.

Kapcsolódó Cikkek