EUR: 311,41 Ft
CHF: 259,93 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XXII.kerület

Tétény vezérre Királyi Áldossal is emlékeztek

Tétény Királyi Áldos22

A Királyi Áldos illata mindenki at Szelmann Ház kertjébe csábított

A 2. Tétény vezér napon háziasszonyként László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a vendégeket a Szelmann-ház Télikert Galériájában, ahol Mohácsi Sándor festőművész Rovás és kép című kiállításán Bánhegyi Ferenc történelemtanár tartott előadást a rovásírás és a magyar képzőművészet honfoglalás kori gyökereiről.

Tétény kiállítás22

László Éva és Bánhegyi tanár úr az Attilát ábrázoló festmény előtt

A szépen felújított Szelmann-ház nagyterme az Archaika Kerámiapark honfoglalás kori és szkíta leleteket bemutató kiállításának adott otthont, de mellette Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus, a Kerámiapark vezetője kézműves foglalkozást is tartott a fiataloknak.


Tétény Archaika22

Vinczéné Lőrincz Ágnes kerámiázott a fiatalokkal

A barantások kerti bemutatója mellett nagy üstben főtt a „Hun Királyi Áldos”, amelynek nemcsak a receptjét árulták el a tétényi szakácsok a vendégeknek, de mindenkit meg is hívtak egy kis bográcsnyi kóstolóra.

Ttény 2 Márk Gergely rózsatő22

Tétény Vezér tiszteletére 7 tő Márk Gergely-féle rózsát is ültettek

– Tudjuk, hogy régen az áldozati állatokat el is készítették. Összefőzték sok zöldséggel: karalábéval, zellerrel, répafélékkel és jól megbolondították kakukkfűvel, rozmaringgal, kaporral, természetes zöld fűszerekkel. Igazán finom azonban akkor lesz, amikor belekerül a köles, és összerottyan az egész!

Tétény Vezér22

Emléktáblája i van Tétény Vezérnek a Szelmann Ház falán

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.