EUR: 307,24 Ft
CHF: 282,16 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XXII.kerület

Tétény vezérre Királyi Áldossal is emlékeztek

Tétény Királyi Áldos22

A Királyi Áldos illata mindenki at Szelmann Ház kertjébe csábított

A 2. Tétény vezér napon háziasszonyként László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a vendégeket a Szelmann-ház Télikert Galériájában, ahol Mohácsi Sándor festőművész Rovás és kép című kiállításán Bánhegyi Ferenc történelemtanár tartott előadást a rovásírás és a magyar képzőművészet honfoglalás kori gyökereiről.

Tétény kiállítás22

László Éva és Bánhegyi tanár úr az Attilát ábrázoló festmény előtt

A szépen felújított Szelmann-ház nagyterme az Archaika Kerámiapark honfoglalás kori és szkíta leleteket bemutató kiállításának adott otthont, de mellette Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus, a Kerámiapark vezetője kézműves foglalkozást is tartott a fiataloknak.

Tétény Archaika22

Vinczéné Lőrincz Ágnes kerámiázott a fiatalokkal

A barantások kerti bemutatója mellett nagy üstben főtt a „Hun Királyi Áldos”, amelynek nemcsak a receptjét árulták el a tétényi szakácsok a vendégeknek, de mindenkit meg is hívtak egy kis bográcsnyi kóstolóra.

Ttény 2 Márk Gergely rózsatő22

Tétény Vezér tiszteletére 7 tő Márk Gergely-féle rózsát is ültettek

– Tudjuk, hogy régen az áldozati állatokat el is készítették. Összefőzték sok zöldséggel: karalábéval, zellerrel, répafélékkel és jól megbolondították kakukkfűvel, rozmaringgal, kaporral, természetes zöld fűszerekkel. Igazán finom azonban akkor lesz, amikor belekerül a köles, és összerottyan az egész!

Tétény Vezér22

Emléktáblája i van Tétény Vezérnek a Szelmann Ház falán

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.