2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Egyéb XXII.kerület

Tétény vezérre Királyi Áldossal is emlékeztek

Tétény Királyi Áldos22

A Királyi Áldos illata mindenki at Szelmann Ház kertjébe csábított

A 2. Tétény vezér napon háziasszonyként László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a vendégeket a Szelmann-ház Télikert Galériájában, ahol Mohácsi Sándor festőművész Rovás és kép című kiállításán Bánhegyi Ferenc történelemtanár tartott előadást a rovásírás és a magyar képzőművészet honfoglalás kori gyökereiről.

Tétény kiállítás22

László Éva és Bánhegyi tanár úr az Attilát ábrázoló festmény előtt

A szépen felújított Szelmann-ház nagyterme az Archaika Kerámiapark honfoglalás kori és szkíta leleteket bemutató kiállításának adott otthont, de mellette Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus, a Kerámiapark vezetője kézműves foglalkozást is tartott a fiataloknak.


Tétény Archaika22

Vinczéné Lőrincz Ágnes kerámiázott a fiatalokkal

A barantások kerti bemutatója mellett nagy üstben főtt a „Hun Királyi Áldos”, amelynek nemcsak a receptjét árulták el a tétényi szakácsok a vendégeknek, de mindenkit meg is hívtak egy kis bográcsnyi kóstolóra.

Ttény 2 Márk Gergely rózsatő22

Tétény Vezér tiszteletére 7 tő Márk Gergely-féle rózsát is ültettek

– Tudjuk, hogy régen az áldozati állatokat el is készítették. Összefőzték sok zöldséggel: karalábéval, zellerrel, répafélékkel és jól megbolondították kakukkfűvel, rozmaringgal, kaporral, természetes zöld fűszerekkel. Igazán finom azonban akkor lesz, amikor belekerül a köles, és összerottyan az egész!

Tétény Vezér22

Emléktáblája i van Tétény Vezérnek a Szelmann Ház falán

Kapcsolódó Cikkek