2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XX.kerület

Tiszta a talajvíz

Az erzsébeti önkormányzat vizsgálatot végeztetett a kerület több pontján a talajvíz állapotának felmérése és az esetlegesen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről származó szennyező anyagok jelenlétének felderítése érdekében. Az eredmények megnyugtatóak.

Budapest, 2015. június 1. Műanyag hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Illatos úti telep komoly károkat okozhatott
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakott területekről vett talajvízmintákban a Vegyiművekből származó szennyező anyagok nem mutathatók ki, vagy határérték alatt maradtak. A vegyületek egy korábban általánosan elterjedt gyomirtó szer bomlástermékei. A még nem azonosított anyagokat tovább vizsgálják.


A lakóövezeteken kívül, a Határ út mentén a IX. kerület területéről vett minták azonban már jelentős szennyezést mutatnak. A különbség abból adódhat, hogy a lakott területeken 2007-ben elindítottak egy kármentesítést, mely 2011-ben állt le. Ekkor már nem volt fedezet a berendezések üzemeltetésére. A Határ út közvetlen közelében kimutatható szennyezés azonban a kármentesítési eljárás folytatását és fejlesztését teszi szükségessé, hogy megakadályozzák a lakott területek visszaszennyeződését. A kerületi ÁNTSZ korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a talajvízből táplálkozó kutak vizét sem ivásra, sem fürdésre nem szabad használni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.