2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb XX.kerület

Tiszta a talajvíz

Az erzsébeti önkormányzat vizsgálatot végeztetett a kerület több pontján a talajvíz állapotának felmérése és az esetlegesen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről származó szennyező anyagok jelenlétének felderítése érdekében. Az eredmények megnyugtatóak.

Budapest, 2015. június 1. Műanyag hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Illatos úti telep komoly károkat okozhatott
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakott területekről vett talajvízmintákban a Vegyiművekből származó szennyező anyagok nem mutathatók ki, vagy határérték alatt maradtak. A vegyületek egy korábban általánosan elterjedt gyomirtó szer bomlástermékei. A még nem azonosított anyagokat tovább vizsgálják.


A lakóövezeteken kívül, a Határ út mentén a IX. kerület területéről vett minták azonban már jelentős szennyezést mutatnak. A különbség abból adódhat, hogy a lakott területeken 2007-ben elindítottak egy kármentesítést, mely 2011-ben állt le. Ekkor már nem volt fedezet a berendezések üzemeltetésére. A Határ út közvetlen közelében kimutatható szennyezés azonban a kármentesítési eljárás folytatását és fejlesztését teszi szükségessé, hogy megakadályozzák a lakott területek visszaszennyeződését. A kerületi ÁNTSZ korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a talajvízből táplálkozó kutak vizét sem ivásra, sem fürdésre nem szabad használni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.