EUR: 307,79 Ft
CHF: 281,91 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XX.kerület

Tiszta a talajvíz

Az erzsébeti önkormányzat vizsgálatot végeztetett a kerület több pontján a talajvíz állapotának felmérése és az esetlegesen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről származó szennyező anyagok jelenlétének felderítése érdekében. Az eredmények megnyugtatóak.

Budapest, 2015. június 1. Műanyag hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Illatos úti telep komoly károkat okozhatott
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakott területekről vett talajvízmintákban a Vegyiművekből származó szennyező anyagok nem mutathatók ki, vagy határérték alatt maradtak. A vegyületek egy korábban általánosan elterjedt gyomirtó szer bomlástermékei. A még nem azonosított anyagokat tovább vizsgálják.

A lakóövezeteken kívül, a Határ út mentén a IX. kerület területéről vett minták azonban már jelentős szennyezést mutatnak. A különbség abból adódhat, hogy a lakott területeken 2007-ben elindítottak egy kármentesítést, mely 2011-ben állt le. Ekkor már nem volt fedezet a berendezések üzemeltetésére. A Határ út közvetlen közelében kimutatható szennyezés azonban a kármentesítési eljárás folytatását és fejlesztését teszi szükségessé, hogy megakadályozzák a lakott területek visszaszennyeződését. A kerületi ÁNTSZ korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a talajvízből táplálkozó kutak vizét sem ivásra, sem fürdésre nem szabad használni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.