EUR: 324,49 Ft
CHF: 281,48 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Életmód

Torkosan vagy okosan?

A népbetegségek közül a kezeletlen túlsúlyosság (obezitás) ma a lakosságot veszélyeztető egyik legfőbb egészségkárosító tényező.

Az elhízás a nem megfelelő táplálkozásnak (50 százalék), a mozgáshiányos életmódnak (40 százalék), részben pedig genetikai sajátosságoknak (10 százalék) tudható be, azaz alapvetően életviteli szokásaink befolyásolják a kialakulását. Hazánkban jelenleg az iskoláskorú gyerekek 10-12 százaléka elhízott, ez az arány 2000-ben még csak 6-7 százalék volt. A felnőtt lakosságnál az arány sajnos még ennél rosszabb: majd 30 százalék.


Hogy mi a baj azokkal a fránya kilókkal? Az obezitás felel a súlyos következményekkel és rendkívül költséges kezeléssel járó magas vérnyomásért, ez a legfőbb kiváltója a cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az ízületi és csontdegenerációknak, az emésztőrendszeri problémáknak és közvetett hatása van a rák kialakulási kockázatának növekedésében is.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok Magyarországon, melyeknek fontos rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség.  A probléma hosszú távú kezelésében fontos szerepet tölthetnek be az egészségügyi szakdolgozók, a nővérek és ápolók, a személyi edzők, valamint a gyógyászati segédeszközpiac innovatív szereplői, amennyiben időben felismerik, hogy a most formálódó új egészségügyben a megelőzésé és a betegségek elkerüléséé lesz a főszerep. Az okos beteghez előbb-utóbb ugyanis okos eszköz, az okos eszközökhöz pedig hamarosan okos ellátói rendszer is kapcsolódik. És azoknak jut majd a nagyobb szelet mindenből, akik már ma ebbe az irányba lépnek.
Mert bizony eljön az idő, amikor már nemcsak a karunkon vagy a telefonon futtatott applikáción nézhetjük meg, milyen állapotban vagyunk, hanem reggelente az amazonról rendelt falitükör fogja beszkennelni a testünket, és pontosan kiszámolja nekünk, hogy mennyi időt kapunk sejtjeinktől az életre. Részletes tájékoztat küld a biztosítónak, amely – mert semmit sem tettünk az egészségünkért – azonnal levonja a bankszámlánkról a majdani gyógykezelési költségeink aktuális részletét. S hogy miként hathat ez az elhízás és következményeinek megelőzésére? Önökre bízom a választ. Én most megyek inkább kocogni.


Heim Pál
stratégiai igazgató
Heim Pál Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.