EUR: 302,51 Ft
CHF: 265,05 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Életmód

Torkosan vagy okosan?

A népbetegségek közül a kezeletlen túlsúlyosság (obezitás) ma a lakosságot veszélyeztető egyik legfőbb egészségkárosító tényező.

Az elhízás a nem megfelelő táplálkozásnak (50 százalék), a mozgáshiányos életmódnak (40 százalék), részben pedig genetikai sajátosságoknak (10 százalék) tudható be, azaz alapvetően életviteli szokásaink befolyásolják a kialakulását. Hazánkban jelenleg az iskoláskorú gyerekek 10-12 százaléka elhízott, ez az arány 2000-ben még csak 6-7 százalék volt. A felnőtt lakosságnál az arány sajnos még ennél rosszabb: majd 30 százalék.

Hogy mi a baj azokkal a fránya kilókkal? Az obezitás felel a súlyos következményekkel és rendkívül költséges kezeléssel járó magas vérnyomásért, ez a legfőbb kiváltója a cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az ízületi és csontdegenerációknak, az emésztőrendszeri problémáknak és közvetett hatása van a rák kialakulási kockázatának növekedésében is.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok Magyarországon, melyeknek fontos rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség.  A probléma hosszú távú kezelésében fontos szerepet tölthetnek be az egészségügyi szakdolgozók, a nővérek és ápolók, a személyi edzők, valamint a gyógyászati segédeszközpiac innovatív szereplői, amennyiben időben felismerik, hogy a most formálódó új egészségügyben a megelőzésé és a betegségek elkerüléséé lesz a főszerep. Az okos beteghez előbb-utóbb ugyanis okos eszköz, az okos eszközökhöz pedig hamarosan okos ellátói rendszer is kapcsolódik. És azoknak jut majd a nagyobb szelet mindenből, akik már ma ebbe az irányba lépnek.
Mert bizony eljön az idő, amikor már nemcsak a karunkon vagy a telefonon futtatott applikáción nézhetjük meg, milyen állapotban vagyunk, hanem reggelente az amazonról rendelt falitükör fogja beszkennelni a testünket, és pontosan kiszámolja nekünk, hogy mennyi időt kapunk sejtjeinktől az életre. Részletes tájékoztat küld a biztosítónak, amely – mert semmit sem tettünk az egészségünkért – azonnal levonja a bankszámlánkról a majdani gyógykezelési költségeink aktuális részletét. S hogy miként hathat ez az elhízás és következményeinek megelőzésére? Önökre bízom a választ. Én most megyek inkább kocogni.

Heim Pál
stratégiai igazgató
Heim Pál Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek

 • Amikor ránk tör a szénhidrátéhség

  Amikor ránk tör a szénhidrátéhség

  Szénhidrátokra szüksége van a szervezetnek, hiszen fontos szerepük van az energiatermelésben, egyfajta üzemanyagként funkcionálnak, hozzájárulnak többek között az izomzat felépítéséhez, az immunrendszer működéséhez, a véralvadáshoz, a fizikai és szellemi funkciókhoz.

 • Tudjuk, mit felejtett otthon idén nyáron

  Tudjuk, mit felejtett otthon idén nyáron

  Minden negyedik utazóval előfordult már, hogy nyaraláskor éppen a fürdőruha maradt otthon. A csomagoláskor leggyakrabban kifelejtett tárgyak emellett a telefontöltő és a fogkefe – derült ki a Szallas.

 • Irodai viselet kánikulában

  Irodai viselet kánikulában

  A hőség gyakran felülírja a céges öltözködési szabályokat. A kevésbé rugalmas menedzsmentet gyakran megleckéztetik a beosztottak, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes megszegni a szabályokat.

 • Hírességek lakókocsijai

  Hírességek lakókocsijai

  Milyen lehet egy olyan lakókocsiban élni, amelyben gőzkabin és moziterem is van, minden high-tech és automatizált? A Fine Living tévécsatornán augusztus végig látható Hírességek lakókocsijai sorozatból megtudhatjuk, méghozzá úgy, hogy híres színészek, zenészek és producerek guruló otthonába leshetünk be.