EUR: 311,49 Ft
CHF: 266,13 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb XIV.kerület

Újra járnak a CAF-villamosok

Budapest, 2015. szeptember 17. Az első rövid, alacsonypadlós CAF-szerelvény utastere Budapesten, a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. X. kerületi Fehér úti telephelyén 2015. szeptember 17-én. Ezen a napon menetrend szerinti forgalomba álltak a rövidebb CAF villamosok Budapesten, a 3-as villamos vonalán. Az új villamosflotta 35 rövidebb és 12 hosszabb járműből áll majd. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Az első rövid, alacsony padlós CAF-szerelvény utastere 
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A CAF szakemberei a BKV-val és a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködve elvégezték a szükséges szakértői vizsgálatokat a próbafutás közben koccanásos balesetet szenvedő hosszú CAF-villamoson. Mint ismeretes, november elején egy menetrend szerint közlekedő Tatra-villamosnak ment neki az 1-es villamos vonalán a tesztjármű. Személyi sérülés nem történt.

A vizsgálat megállapította: emberi mulasztás történt, a jármű fékrendszerében és vezérlőjében nem találtak hibát.


A vizsgálat tapasztalatait felhasználva a villamosgyártó CAF a BKV-val és a BKK-val együttműködve a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) előírásait is figyelembe véve olyan fejlesztést hajtott, illetve hajt végre az URBOS típuscsaládba tartozó, Magyarországon közlekedő villamosokon, amelyek az automatizálás további növelésével az ilyen típusú emberi tévedés kockázatát kizárják, illetve minimálisra csökkentik. A rövid CAF-villamosok a vizsgálatokat követően ismét forgalomba álltak. A hosszú, 56 méteres járművek esetében a tesztek az NKH írásos döntésének kiadását követően folytatódhatnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek