EUR: 312,77 Ft
CHF: 261,13 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Külföld

Újraindult az élet Brüsszelben, de legmagasabb a terrorellenes készültségi szint

Négy napon át tartó üzemszünet után szerdán újraindult a metróközlekedés Brüsszelben, de a belga fővárosban továbbra is a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben.

Több vonalon mindazonáltal csak korlátozottan közlekednek a metrószerelvények. Reggel a 69 metróállomásból 35-öt nyitottak újra – közölte honlapján a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB).


Az iskolák és óvodák különleges biztonsági óvintézkedések mellett szintén kinyitottak: az intézmények bejáratait ellenőrzik, a szülőknek és a gyermekeknek pedig igazolniuk kell magukat.

A belga kormány szerdán arra utasította országszerte a kórházakat és a mentőszolgálatokat, hogy tegyenek óvintézkedéseket a szélsőségesek beszivárgásának megakadályozása érdekében. Maggie De Block egészségügyi miniszter a VRT tévéadónak azt mondta, biztosítani kell, hogy mindenkinél legyen személyazonossági kártya. “Amikor a mentők megérkeznek, látnunk kell, honnan jönnek, kit hoznak” – hangsúlyozta.


Brüsszelben és környékén már ötödik napja a legmagasabb, négyes fokozatú, “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szint van érvényben, és ez egészen jövő hétfőig így marad. Az intézkedés oka, hogy a belga kormány a november 13-i párizsi merényletsorozathoz hasonló támadástól tart és terroristagyanús személyek után kutat. Brüsszel kedden este nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a párizsi vérengzés egyik feltételezett elkövetője, a szökésben levő – már körözött – Salah Abdeslam társa, Mohamed Abrini ellen.

Didier Reynders belga külügyminiszter – brüsszeli sajtójelentések szerint – az ABC amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy tíz fegyveres terroristát köröznek a hatóságok. “Tíz embert keresünk, akik állig fel vannak fegyverezve, és robbanószer is van náluk. Az a tervük, hogy a párizsihoz hasonló akciót hajtsanak végre” – mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó Cikkek