2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Újraindult az élet Brüsszelben, de legmagasabb a terrorellenes készültségi szint

Négy napon át tartó üzemszünet után szerdán újraindult a metróközlekedés Brüsszelben, de a belga fővárosban továbbra is a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben.

Több vonalon mindazonáltal csak korlátozottan közlekednek a metrószerelvények. Reggel a 69 metróállomásból 35-öt nyitottak újra – közölte honlapján a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB).


Az iskolák és óvodák különleges biztonsági óvintézkedések mellett szintén kinyitottak: az intézmények bejáratait ellenőrzik, a szülőknek és a gyermekeknek pedig igazolniuk kell magukat.

A belga kormány szerdán arra utasította országszerte a kórházakat és a mentőszolgálatokat, hogy tegyenek óvintézkedéseket a szélsőségesek beszivárgásának megakadályozása érdekében. Maggie De Block egészségügyi miniszter a VRT tévéadónak azt mondta, biztosítani kell, hogy mindenkinél legyen személyazonossági kártya. “Amikor a mentők megérkeznek, látnunk kell, honnan jönnek, kit hoznak” – hangsúlyozta.


Brüsszelben és környékén már ötödik napja a legmagasabb, négyes fokozatú, “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szint van érvényben, és ez egészen jövő hétfőig így marad. Az intézkedés oka, hogy a belga kormány a november 13-i párizsi merényletsorozathoz hasonló támadástól tart és terroristagyanús személyek után kutat. Brüsszel kedden este nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a párizsi vérengzés egyik feltételezett elkövetője, a szökésben levő – már körözött – Salah Abdeslam társa, Mohamed Abrini ellen.

Didier Reynders belga külügyminiszter – brüsszeli sajtójelentések szerint – az ABC amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy tíz fegyveres terroristát köröznek a hatóságok. “Tíz embert keresünk, akik állig fel vannak fegyverezve, és robbanószer is van náluk. Az a tervük, hogy a párizsihoz hasonló akciót hajtsanak végre” – mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.