EUR: 312,99 Ft
CHF: 261,48 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb X.kerület

Védett környezet a Radarban

Ötéves lett a Radar Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, amely a Zrínyi Miklós Gimnázium területén működik. Ez egy védett környezet, ahol a fiatalokhoz elfogadóan és elvárások nélkül fordulnak. Van, aki netezni jár ide, de olyan is akad, aki tanácsért jön.

Radar ifjúsági központ (Fotó: Máté Krisztián)

Van, aki pingpongozni jár ide (Fotó: Máté Krisztián)

– A Radar szlogenje: Egy hely, ahol értenek. Azt gondolom, az elmúlt öt év alatt sikerült felnőnünk ehhez a szlogenhez, mert a fiatalok igényeihez próbáljuk alakítani a professzionális szolgáltatást – magyarázta a Lokálnak Török Tamás szociológus, aki a nyitás óta dolgozik itt. Kezdetben egyedül irányította a helyet és foglalkozott a fiatalokkal, ma már segítője is van, sőt jelenleg egy holland önkéntes is dolgozik a Radarban.


– A 12–35 év közötti fiatalok sok esetben hasonló élethelyzetben vannak, hasonló feladatokkal küzdenek: közösségkeresés, a saját útjuk megtalálása, stb. Az iskolának nem ez a profilja, nincs ott mindenre idő, hiszen egy sokkal nagyobb közösséggel foglalkoznak. Ez az iroda egy harmadlagos szocializációs közeg. Egy ilyen közösségi tér arra próbál reflektálni, ahogy a fiatalok közösségi magánélete alakul, például a plázákban, ami nem biztos, hogy számukra a legmegfelelőbb. Mi nem csak egy telefonszámot tudunk nekik mondani, ha bármiféle gondjuk vagy kérdésük van, hanem azt is meg tudjuk mondani, név szerint kit keressenek – magyarázta Tamás, akiben teljesen megbíznak az ide érkező fiatalok, ez azonban nem mindig megy könnyen.

Radar ifjúsági központ (Fotó: Máté Krisztián)

Török Tamás szakmai vezetőként irányítja a Radart (Fotó: Máté Krisztián)

– Nagyon ritka, hogy bekopognak és elmondják a problémájukat. Általában bejönnek, mert egy barátjuk is idejár, látják, itt mi folyik, jól érzik magukat a társaságban, és attól, hogy nem faggatjuk őket. Nyitott ifjúsági munka folyik, ide bárki bejöhet, nem kell hozzá semmilyen kritériumnak megfelelni. Ha akar, bemutatkozik, de akár anélkül is leülhet internetezni. Van, akinél innen indulunk és jutunk el addig, hogy megbíznak bennünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy elvárások nélkül közelítsünk feléjük, mert abból elegük van, az iskolai létük erről szól, és még a családtól is kapnak. Az anonimitás lényege az is, hogy védjük őket. Volt már nálunk droghasználó kismama is, az ilyen esetek miatt mindenkire kiterjesztjük az anonimitást, senkinek az adatait nem tartjuk számon – magyarázta a Radar szakmai vezetője, hozzátéve, természetesen itt is vannak betartandó szabályok.


– Azok miértjét mindig elmagyarázzuk. Dohányozni nem lehet, hiszen egy iskola területén vagyunk, nem szívesen engedünk be energiaitalt, de a szotyit se. És természetesen minden szabály érvényes rám és a munkatársaimra is. Kerekasztal-beszélgetéseinken volt már szó a facebookozásról vagy éppen a tetoválásról. Mi azt gondoljuk, hogy miért ne facebookozhatnának, nekik az a mindennapjaik része, azon kommunikálnak. De arról érdemes beszélgetni velük, hogyan használják. Kezdetben bejöttek és egyedül számítógépes játékokat játszottak. És egyszer csak észrevették, hogy vannak körülöttük mások is. Azóta csak akkor játszanak, ha valaki partner ebben. Szépen maguktól rájönnek, hogy mit, hogyan érdemes, mi pedig ehhez egy biztonságos közeget teremtünk.

A Radarban lehet játszani, netezni, és mindig van lehetőség egy jó beszélgetésre vagy tanácskérésre. Tamásék rendszeresen meghívnak szakembereket is, a fiatalok bátran kérdezhetnek jogásztól vagy éppen pszichológustól. Itt szidás nincs, csak támogatás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Lassan befejeződik a kormányalakítás

  Lassan befejeződik a kormányalakítás

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élén Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltja Balogh Zoltánt a hamarosan megalakuló új Orbán-kormányban – írta pénteki lapszámában a Magyar Idők, kormánypárti körökből származó információkra hivatkozva.

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.