EUR: 309,55 Ft
CHF: 285,72 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Védőoltások iskoláskorban

Nurse Drawing Medication

Az iskolákban a kötelező védőoltások a 6. és a 8. évfolyamos diákokat érintik. 6. osztályban két  védőoltást kapnak a diákok.

Az úgynevezett DiTe oltás a diphteria, azaz torokgyík és tetanusz ellen nyújt védettséget. Ilyen komponensű oltást a gyerekek több alkalommal kapnak (az utolsót hatéves korukban). Az új oltás az immunrendszer memóriájának emlékeztetésére szolgál, és a felkar izomzatába kapják. Az oltás után helyi fájdalom, duzzanat, illetve enyhe láz, hőemelkedés fordulhat elő, főleg az esti, délutáni órákban. Ezért azt szokták javasolni, hogy a gyerek az oltás napján ne tornázzon, ne ússzon. A felkar fájdalmát otthon vizes ruhával, a lázat pedig lázcsillapítóval lehet csillapítani.

Az MMR oltást is 6. osztályban adják, ez a mumpsz és a morbilli, azaz kanyaró és rubeola ellen nyújt védettséget. A felkar bőre alá kapják, amely általában sokkal kevesebb fájdalommal, helyi reakcióval jár. A tünetek az oltás beadását követő 7-10 nap múlva jelentkezhetnek, mint hőemelkedés, esetleg láz, apró pontszerű kiütések, főleg a nyakon és a törzs felső részén, nyirokcsomó-megnagyobbodás a nyakon.

Az Engerix-B nevű oltást kapják 8. osztályban. Ez a fertőző májgyulladás B típusa ellen nyújt védelmet. A oltóanyagot szintén a felkar izomzatába kapják. Ugyanúgy láz, helyi duzzanat, fájdalom alakulhat ki az oltás napján, mint a DiTe oltás kapcsán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.