2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Belföld

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől

Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől péntek délután az Óbudai temetőben. Az egy hónapja elhunyt volt államfőt a szeretet embereként jellemezték a ravatalnál elhangzott gyászbeszédekben.

“Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (…) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad” – mondta személyes hangú beszédében Mécs Imre, aki Göncz Árpád államfővé választását azzal jellemezte, hogy ő egy “nagyon bölcs és jó paktum” eredményeként lehetett a frissen megalakult Magyar Köztársaság elnöke.


“Te minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél”, szeretet övezett, de ha kellett, nagyon határozott tudtál lenni – jelentette ki a korábban szabad demokrata, később szocialista képviselő. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a rendszerváltáskor nem tudtak elkerülni.

Budapest, 2015. november 6. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát beszédet mond Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2015. november 6.
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát beszédet mond Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Megemlékezése közben Mécs Imre úgy írta le a volt államfőt, mint aki “ember volt, az embereknek az embere”, akit “nem lehetett nem szeretni”, és az emberek óriási többsége szerette is őt; a szegény embereknek, az elnyomottaknak, a jogtalanoknak a szócsöve, aki tudott kemény és határozott lenni, aki tudott “gyűlölni a gyűlölettel szemben, a széthúzással szemben”.


Nagy Imre és mártírtársai – Göncz Árpád által is szervezett – 1989-es újratemetésével “megjelent a nemzet, és erősek lettünk”, egy nagy közösséggé váltunk – mondta Mécs Imre, majd arra kérte a gyászoló tömeget, hogy egymás kezét megfogva emlékezzenek az elhunytra.

Benedek Márton, Göncz Árpád legidősebb unokája beszédében egyebek mellett arra emlékezett: nagyapja humora mögött egyenes gerinc, hihetetlen élettapasztalat, sziklaszilárd jellem és a másik ember végtelen tisztelete bújt meg. Szerette az embereket és szerette Magyarországot – mondta.

Kijelentette, Göncz Árpád végig azon dolgozott, hogy Magyarországon is a szabadságon, emberi jogokon és társadalmi igazságosságon alapuló liberális demokrácia honosodjon meg, ami tőlünk nyugatabbra már kialakult. “Feladatunk annyi, hogy álmát megvalósítsuk, hogy szellemi örökségét továbbvigyük” – fűzte hozzá.

Várszegi Asztrik mint “az őszinte szív és a nyílt szellem emberétől” búcsúzott Göncz Árpádtól, “aki szeretni tudott és szeretetre méltó volt”.

Budapest, 2015. november 6. Göncz Árpád özvegye, Göncz Árpádné (b2) és lánya, Göncz Kinga volt szocialista európai parlamenti képviselő, korábbi külügyminiszter (b), Áder János köztársasági elnök (k), mellete jobbra felesége, Herczegh Anita, valamint Heinz Fischer osztrák elnök, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Tarlós István főpolgármester, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Polt Péter legfőbb ügyész és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát (b-j) Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2015. november 6.
Göncz Árpád özvegye, Göncz Árpádné (b2) és lánya, Göncz Kinga volt szocialista európai parlamenti képviselő, korábbi külügyminiszter (b), Áder János köztársasági elnök (k), mellete jobbra felesége, Herczegh Anita, valamint Heinz Fischer osztrák elnök, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Tarlós István főpolgármester, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Polt Péter legfőbb ügyész és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát (b-j) Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A pannonhalmi főapát – akit még Göncz Árpád kért meg a búcsúztatására – úgy fogalmazott, sokak nevében vesz búcsút “teljes tisztelettel és szeretettel” a Magyar Köztársaság volt elnökétől, a férjtől, a családapától, az unokáiért rajongó nagyapától, az irodalmártól, de mindenekelőtt az embertől.

A püspök a teremtő Istennek megköszönve Göncz Árpád életét, felidézte megismerkedésüket, és azt, hogyan ismerte meg emberségét, gondolkodását, az emberek, a magyarság, az emberiség iránti szeretetét, és “mint börtönt járt és börtöntől többször fenyegetett embernek a mély szabadságvágyát”.

A főapát Göncz Árpádot mint hívő embert zelótának (a szentíráshoz buzgón ragaszkodónak) mondta, aki jellemzése szerint “Isten igéjét radikálisan értelmező és követelő keresztény volt”.

A szertartás elején a Ha én rózsa volnék című dal hangzott el Koncz Zsuzsa és Bródy János előadásában, az egybegyűltek ezalatt egy-egy szál rózsát tartottak a magasba.

A Göncz Árpádot gyászoló több ezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a temető 16-os parcelláját.

Budapest, 2015. november 6. Gyászolók a sírnál Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2015. november 6.
Gyászolók a sírnál Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án. A volt államfő, író, műfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A számos magyar és külföldi állami vezető, politikus és közéleti személyiség között Áder János köztársasági elnök mellett megjelent Sólyom László és Schmitt Pál volt államfő, továbbá Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök az állami vezetőktől távol, a gyászoló tömeg utolsó soraiban hallgatta végig a szertartást felesége társaságában. Jelen volt Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Szili Katalin volt házelnök.

Megjelentek egyházi méltóságok, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, kormánytagok, köztük Pintér Sándor belügyminiszter.

A pártok képviseletében is többen lerótták kegyeletüket, így Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője. Korábban közleményben jelezte jelenlétét Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Göncz Árpád sírhelye a volt államfő kérésére Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós 1956-os elítéltek mellett fekszik.

A temetés végén a gyászoló tömeg közösen énekelte el a Himnuszt.

Göncz Árpád október 6-án, életének 94. évében, családja körében hunyt el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

 • Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újra duzzad a jobbikos plakátbotrány, a pártsajtójának küldött közleményben”azt állítja, hogy a héten eladta azokat a plakáthelyeket, amelyekhez a Jobbik áron alul jutott hozzá de azt, hogy kinek és mennyiért egyelőre kérdéses.