EUR: 309,37 Ft
CHF: 284,98 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Sport

Visszavonul a kosárlabda egyik legnagyobb alakja

Los Angeles, 2015. november 30.
Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers 37 éves játékosa az Indiana Pacers elleni mérkőzés elején rendezett sajtótájékoztatón bejelenti, hogy visszavonul a 2015-16-os szezon végén 2015. november 29-én. (MTI/AP/Alex Gallardo)

Kobe Bryant visszavonul a 2015-16-os szezon végén. A Los Angeles Lakers 37 éves játékosa döntését a The Players’ Tribune sportmagazinban jelentette be vasárnap.

Bryant döntése nem volt teljesen váratlan, mivel a játékos az utóbbi időben többször utalt arra, hogy azt fontolgatja, huszadik NBA-szezonja lesz az utolsó.

Két olimpiai arannyal, öt bajnoki gyűrűvel, tizenhét All-Star szerepléssel és több mint 32 ezer dobott ponttal Kobe karrierje lassan hivatalosan is befejeződik.

“Már csak ez a szezon maradt bennem” – írta a Dear Basketball (Kedves Kosárlabda) című, versbe szedett “nyilatkozatában”.

A Sirius XM Radionak múlt héten adott interjújában még azt mondta, “ha valami változik”, játszani fog a következő szezonban. Bejelentésével viszont úgy tűnik, a kérdést lezárta.

“A szívem bírja a kalapálást. Az elmém az őrlődést. De a testem tudja, hogy ideje búcsút intenem. És ez rendben is van. Készen állok téged elengedni. Szeretném, hogy ezt tudd. Így a maradék időnket ki tudjuk élvezni. A jót és a rosszat is. Mindent megadtunk már egymásnak” – írta a játéknak címzett versben.

Bryant három egymást követő évben NBA bajnoki címig vezette csapatát (2000, 2001, 2002), 2004-ben Shaquille O’Neal távozása után pedig a Lakers első számú játékosává lépett elő, 2006-ban és 2007-ben is vezette a ligát pontátlagban. 2009-ben és 2010-ben pedig újra bajnoki címig vitte a Lakerst.

2014. december 15-én a Minnesota Timberwolves elleni találkozón megdöntötte Michael Jordan dobott pontjainak számát, így ezzel átvette az örök ranglistán az előkelő 3. helyet.

Kobe teljesítménye ebben a szezonban már nem az igazi, csapata a Nyugati főcsoport ranglistájának alján van. Az ötszörös bajnoki címet magáénak tudó Bryant az utóbbi két szezonban sérülései miatt 41 meccset játszott a 164-ből, és a háta miatt ebben a szezonban sem tud annyit játszani, mint amennyit szeretne.

Bryant egyenesen a középiskola után, 1996. november 3-án lépett először pályára a Lakers játékosaként. 1997-ben az All-Star hétvégén győzött a zsákolóbajnokságon, egy évvel később pedig már be is választották a Nyugati főcsoport All-Star csapatába. Kobe az egyetlen játékos, aki 20 egymást követő szezonban egy csapat színeiben játszott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza felől akár most véget érhetne az NB I-es labdarúgó-bajnokság. Nem csoda, hiszen csapata, a Haladás jelenleg a negyedik helyen áll, az FTC és a Videoton sincs elérhetetlen messzeségben tőlük.

 • Sittes focisták

  Sittes focisták

  A labdarúgók élete nem csak a pénzről és a csillogásról szól, több focistával is előfordult, hogy börtönben kötött ki.

 • Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Pechje van a Dárdai Pál által irányított Herthának. A berlini gárda a Német Kupa sorsolása után a mezőny egyik legjobb csapatával, a Borussia Dortmunddal találkozik a nyolcaddöntőben.

 • Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Bernie Ecclestone, a Forma–1 milliárdos főnöke újabb hajmeresztő ötlettel állt elő: 40 centiméteres falat húzatna fel a pályák mentén, hogy visszaszorítsa azt a tendenciát, miszerint a pilóták folyton kiszélesítik a pályát.