EUR: 312,64 Ft
CHF: 260,84 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

8 méteres lyuk lesz az osztrák kerítésen

Mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával, “lyukas lesz” az osztrák-szlovén határhoz tervezett mintegy négy kilométeres kerítés, mivel mintegy nyolc méteres szakasz hiányzik majd belőle – közölte az osztrák rendőrség csütörtökön.

A belügyminisztérium a kerítés építésével összefüggésben összesen 18 földtulajdonossal kezdett tárgyalásokat. Közülük eddig egy érintett nem egyezett bele abba, hogy a kerítés áthaladjon a birtokán. Az egykori néppárti politikus Helmut Strobl “elvi okokból” állt ellen. Graz városának kultúráért felelős egykori tanácsosa a kerítésépítést értelmetlennek tartja, meglátása szerint a határvédelmet a rendőrség kerítés nélkül is el tudja látni. Strobl elmondása szerint azonban nem a minisztérium által közölt nyolc, hanem valójában 35 méteres szakaszról van szó.


A szóban forgó földbirtok már csaknem száz éve van a Strobl család birtokában.

Az egykori városi tanácsos tulajdonában van továbbá olyan földterület is, amely átnyúlik Szlovénia területére. A tárca ajánlata szerint kaput építenének a kerítésre, Strobl azonban ezt a megoldást nem fogadta el.


A minisztérium közlése szerint azon a szakaszon, ahol nem áll majd kerítés, egyéb technikai és határrendészeti intézkedéseket foganatosítanak majd.

A Kurier című osztrák lap beszámolója alapján azonban könnyen előfordulhat, hogy akár 800 méteres szakaszon sem áll majd kerítés, ugyanis az egyik érintett neves borász, Erich Polz szintén elutasító a szőlőbirtokát érintő akadály felállításával kapcsolatban.

A belügyminisztérium közlése szerint az “Európában egyedülálló határ menti irányítási rendszer” emberek ezreinek rendezett beutazását fogja segíteni, az új átléptetési létesítmény pedig megfelel minden hatályos jogi szabályozásnak. A tervek szerint a spielfeldi határátkelőnél naponta 11 ezer embert tudnak majd rendezetten átengedni. A menekültek informálására, a várakozási idő jelzésére és az elosztás irányítására nagy elektronikus kijelzőt szerelnek fel.

A határ menti építkezés december 7-én kezdődött, a tárca közlése szerint december 22-ig állíthatják fel a határátkelőhöz tervezett konténereket, az év végéig pedig elkészülhet a kerítés is. Az átépítést a hadsereg végzi, a kerítésépítéssel a tiroli Geo-Alpinbau vállalkozást bízták meg. A hivatalos becslések szerint az építkezés teljes költsége nem teszi majd ki a 10 millió eurót.

A november közepén bejelentett tervek szerint Ausztria 3,7 kilométeres, betonelemeket nem tartalmazó drótkerítést épít a stájerországi Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladása érdekében. A többnyire 2,5 méter, egyes helyeken azonban 4 magas kerítés a spielfeldi határátkelőt keletre 200 méteren át egészen az A9-es autópályáig, az átkelőtől nyugatra pedig 3,5 kilométer hosszan a grassnitzbergi határátkelőig fog húzódni.

Az átkelőhöz terelőközpontot is építenek. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadó állomásra.

Ugyan az elmúlt hetekben már alig jönnek emberek a stájerországi-szlovén határhoz, a belügyminisztérium azzal számol, hogy tavasszal ismét tömegek érkezhetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • Kaméleon

  Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.

 • Süket és vak kutyus mentett életet

  Süket és vak kutyus mentett életet

  Hálás lehet az az amerikai család 17 éves kutyájának, ugyanis Queensland államban található tanyájukról elkóborolt 3 éves kislányuk, akire a hűséges juhászkutya vigyázott az erdőben.

 • Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó.