EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

A dánok nemet mondtak az Európai Uniónak

4586245313_fc9b7277fa_z

A dánok többsége a csütörtöki népszavazáson elutasította, hogy országuk átvegyen bizonyos európai uniós szabályokat a bel- és igazságügyi együttműködés területén.

Az urnák zárása után közzétett előrejelzések értelmében a “nem” szavazatok győztek a referendumon. A DR állami televízió felmérése szerint a szabályok átvételét elutasítók aránya 53,3, az igenlőké pedig 46,7 százalék. A másik felmérés – amelyet a félhivatalos TV2 tett közzé – gyakorlatilag ugyanilyen eredményeket mutat: 52,8 százalékra becsülte a “nem” szavazatokat és 47,2 százalékra az “igen” voksokét.

Később pedig – immár nem becslések, hanem a szavazatok 51 százalékának megszámlálása alapján – a hírek arról szóltak, hogy a voksoláson résztvevők 54,6 százaléka szavazott nemmel.

Dánia az 1990-es évek elején kapott felmentést a közös bel- és igazságügyi szabályok alkalmazása alól, emellett a védelmi együttműködésből és a monetáris unióból is kimaradhatott. Ezt a többi tagállam mintegy engedményként tette lehetővé Koppenhága számára, miután a dán választók 1992-ben egy népszavazáson elutasították az Európai Közösségekből Európai Uniót létrehozó – s a fenti területeken az integráció mélyítését előíró – maastrichti szerződést. A kimaradás lehetőségének biztosítása után a dánok megszavazták a szerződést.

A mostani népszavazást az indokolta, hogy Dániának jövőre ki kellene lépnie a tagállami rendőrségek együttműködését segítő uniós ügynökségből, az Europolból, miután annak meg fog változni jogi helyzete. A referendumon feltett kérdés arra vonatkozik, hogy a dán parlament felhatalmazást kapjon-e a szükséges szabályok átvételére annak érdekében, hogy az ország az Europol tagja maradjon.

Az igen szavazat mellett kampányolók – köztük a kormány és a legfőbb ellenzéki párt is – azt hangsúlyozták, hogy a nemzetközi dzsihadizmus és a bűnözés határon átnyúló formái elleni harcban létfontosságú a belügyi együttműködés. A nemre buzdító euroszkeptikus politikai erők ezzel szemben azt állították, hogy az uniós integráció mélyítése a bevándorlás növekedéséhez fog vezetni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

  • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

    Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.