EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

A demokrata elnökjelölt feljelenti saját pártját

Bernie_Sanders_portrait_1

Az amerikai elnökjelöltségre pályázó egyik politikus, Bernard Sanders vermonti szenátor kampányfőnöke feljelentést tett a Demokrata Párt Országos Bizottsága (DNC, a Demokrata Párt vezető testülete) ellen. Sanders azt állítja, hogy pártja kifejezetten elzárja őt azoktól a fontos információktól, amelyekhez pedig joga lenne, mert a párt vezetői Hillary Clintonnak akarnak kedvezni.

A két elnökjelölt-aspiráns és csapata közötti vita pénteken robbant ki nyíltan, amikor a DNC azzal vádolta meg Sanderséket, hogy illetéktelenül jutottak hozzá Hillary Clinton bizalmas választói adatbázisához, ezért a pártvezetés Sanders kampányát átmeneti időre felfüggesztette.

Jeff Weaver, Sanders kampánymenedzsere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy válaszul bíróság elé idéztetik a DNC egyes vezetőit. A feljelentés szerint a kampány felfüggesztése “orvosolhatatlan károkat és pénzügyi veszteséget” okozott Sanders csapatának.

A The Washington Post csütörtökön jelentette először, hogy Sanders kampánycsapata elismerte: a kampány egyik alacsony beosztású munkatársa hozzáfért Clinton választói adatbázisához. A munkatársat Sandersék azonnal menesztették is. A DNC ekkor magyarázatot kért és azonnal megtiltotta a vermonti szenátornak a hozzáférést az egész párt adatbázisához.

“Egyértelmű, hogy a párt vezetése a Clinton-kampányt próbálja segíteni” – fogalmaz most Jeff Weaver. Egyúttal azzal is vádolja a demokrata pártvezetést, hogy azokat az információkat is szemérmetlenül elzárja, amelyeket pedig Sanders kampányemberei maguk gyűjtöttek. (A szóban forgó választói listát a DNC bocsátja politikusai rendelkezésére, akik aztán a saját kampánycsapatuk és szimpatizánsaik által gyűjtött információkkal egészítik ki ezt.)

A DNC vezetője, Debbie Wasserman Schultz úgy fogalmazott: Sanders kampánycsapata “illetéktelenül és rendszeresen hozzáfért Clinton adatbázisához”. Ezzel egyúttal visszautasította Weaver érvelését, miszerint mindössze számítógépes hibáról volt szó, és csupán a Sanders-csapat kis csoportja okolható érte, s egyiküket el is bocsátották.

Szombaton reggel Hillary Clinton kampánymenedzsere nyilatkozatot adott ki, amelyben a demokrata politikus egyetértéssel fogadja, hogy Sandersék független vizsgálatot követelnek az ügyben.

A két politikus és kampánycsapata közötti vita előrevetíti azt is, hogy a demokrata elnökjelölt-aspiránsok szombat esti vitája feszült lesz. Legalábbis erre számítanak az ABC televízió munkatársai, akik moderálják majd a televíziós vitát.

A demokrata párti elnökjelölt-jelöltek vitájára szombaton este, helyi idő szerint nyolc órakor, New Hampshire állam egyik kisvárosában kerül sor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.