EUR: 304,97 Ft
CHF: 276,04 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Extra

A Top Gun és a Szellemirtók a halhatatlanok csarnokában

A Top Gun, a Szellemirtók és a Szigorúan bizalmas című bűnügyi dráma is bekerült az amerikai nemzeti filmregiszterbe, vagyis azon alkotások közé, amelyek gondozására különösen nagy hangsúlyt fektetnek az eredeti kópiák megóvásával.

Az említett művek mellett további 22 filmmel, többek közt A remény rabjaival gyarapodott a filmes örökség az amerikai kongresszusi könyvtár döntése értelmében. David Mao, az intézmény vezetője szerint így ismerik el ezeknek az alkotásoknak a filmművészetre, valamint az amerikai kultúrára és művészetre gyakorolt jelentőségét.

Az idén beválogatott művek közül a legrégebbi 1894-ből származik. A The Sneeze (A tüsszentés) címen emlegetett kisfilmet Thomas Edison feltalálócsapatának vezetője, W.K.L. Dickson rögzítette.

A filmörökség része lett a The Story of Menstruation (A menstruáció története) című oktatófilm is, amelyet becslések szerint 93 millió amerikai nő látott 1946-os bemutatása és az 1960-as évek vége között, és amelyet dicsértek haladó, tudományos megközelítéséért.

Az érdekességek sorát gyarapítja a Drakula című horror 1931-es spanyol nyelvű változata. A filmet esténként, más szereposztással, de ugyanazokat a díszleteket használva forgatták, mint a Lugosi Béla főszereplésével készült világhírű klasszikust.

Tavaly olyan filmek kerültek a katalógusba, mint a Ryan közlegény megmentése, A nagy Lebowski, a Rosemary gyermeke, a Meglógtam a Ferrarival és a Rio Bravo című western.

Az 1989-ben létrehozott regiszterben már 675 alkotás szerepel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    Nemrég kezdődött a Trónok harca legújabb évada, ami természetesen mindenféle rekordot megdöntött. A kritikusok szerint a nyitó epizód kissé vontatott volt, persze a rajongók így is odáig voltak Havas Jontól Daenerystől és a többiektől.

  • Cirkusz a Szigeten!

    Cirkusz a Szigeten!

    A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majdnem 1000 fős sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25.