2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

A történész szerint Sztálin-kultusz épül Oroszországban

Kun Miklós történész szerint Sztálin-kultusz épül Oroszországban.

A szakértőt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban kulturális központ nyílt a diktátor emlékére, születésének 136. évfordulóján az oroszországi Penzában. A központ Sztálin katonai és gazdasági diadalait mutatja be, hadászati hiányosságait, hatalma árnyoldalait ugyanakkor elhallgatja.

Kun Miklós elmondta, hogy a penzai eset nem egyedi, máshol is “bőven vannak” Sztálin-szobrok Oroszországban. Sokan úgy gondolják: lehet, hogy a diktátor tömeggyilkos volt, de megnyerte a második világháborút.

A történész megjegyezte, hogy Sztálint a televíziókban vetített régi filmeken dicsőítik, a tankönyvek pedig “tehetséges menedzserként” ábrázolják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.