EUR: 309,38 Ft
CHF: 288,21 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

A Volkswagen már nem akar a legnagyobb lenni

New York, 2015. szeptember 22.
2011. május 23-án a New York-i Modern Művészetek Múzeumában tartott sajtóértekezleten készített kép Martin Winterkornról, a német Volkswagen járműgyártó csoport vezérigazgatójáról. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015. szeptember 18-án azzal vádolta meg a német járműgyártó csoportot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. (MTI/AP/Richard Drew)

A Volkswagen már nem törekszik a világ legnagyobb autógyára rangjának megszerzésére – jelentette ki Matthias Müller vezérigazgató a Wirtschaftswoche lapnak adott interjúban.

“Nekem teljesen mindegy, hogy elsők, másodikak, vagy harmadikak leszünk az eladási rangsorban” – szögezte le a Volkswagen konszern vezérigazgatója a lapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nem látja sok értelmét folyamatosan csak “a számokat lesni” és “egyre újabb és újabb eladási rekordokat hajszolni”.

Elődje, Martin Winterkorn a világ legnagyobb autógyárává kívánta tenni a Volkswagent és el is érte, hogy fej-fej mellett állt a cég a Toyotával az eladási számokban.

A Volkswagen emissziós botrányát érintve a vezérigazgató az interjúban megjegyezte, hogy a jövőben a konszern felhagy az olyan látványos rendezvényekkel, mint amilyet a Genfi Autószalon előestéjén is tartott. “Valamivel több alázat és szerénység ezen a téren is jót fog tenni – a megtakarításról nem is szólva. Alkalmanként néhány millió euróval évente négy-öt ilyen esemény már csinos kis összegre rúg” – mondta.

Matthias Müller a vezetés és az alkalmazottak bónuszának csökkentése mellett foglalt állást az interjúban. Véleménye szerint ebben a VW márka mellett a konszern nyereségének nagy részét adó Audi és Porsche márkáknak is részt kell venniük. “Egy család vagyunk. Jó időkben is és rossz időkben is” – szögezte le.

Kapcsolódó Cikkek