EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Angela Merkel az Év Embere

Angela Merkel német kancellárt választotta idén az Év Emberének a Time magazin – jelentették be helyi idő szerint szerda reggel az NBC tévécsatorna Today című műsorában.

A lap méltatta, hogy Angela Merkel képes volt szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel az év folyamán Európának sorozatosan meg kellett küzdenie.

Nancy Gibbs, a lap vezetője szerdai közleményében Angela Merkelnek a görög válságra, a migrációs krízisre, valamint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentette fenyegetésre adott válaszát emelte ki.

“Mert többet kért országától, mint a legtöbb politikus mert volna, mert szembeszállt a zsarnoksággal és az opportunizmussal, és mert erkölcsi tartásról tett tanúbizonyságot egy olyan világban, melyben ez ritkaságszámba megy” – indokolta döntését a magazin.

Gibbs kiemelte, hogy nem kötelező egyetérteni Merkellel, de az biztos, hogy nem a legkönnyebb utat választotta.

Merkel a Time választásán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, az amerikai republikánus elnökjelöltségre aspiráló ingatlanmágnás, milliárdos Donald Trumpot, a feketék elleni rendőri erőszak ellen létrejött Black Lives Matter mozgalmat és Haszan Róháni iráni elnököt előzte meg.

A lap 1927 óta teszi közzé minden évben, hogy az adott esztendőben a szerkesztőség szerint ki volt a legnagyobb hatással a világ eseményeire.

Tavaly az ebolajárvány ellen küzdő orvosokat, 2013-ban Ferenc pápát nevezték meg az Év Embereként. 1956-ban a magyar forradalmárt választotta az Év Emberének a Time magazin.

Abu Bakr al-Bagdadi jelölésével összefüggésben Nancy Gibbs felhívta a figyelmet arra, hogy “bármi lehetséges”, a szerkesztőség nem erkölcsi értékítéletet mond, pusztán az adott személy befolyását veszi figyelembe, s a magazin korábban is nevezett meg az Év Emberének olyanokat, akik szörnyűségeket vittek véghez. Al-Bagdadi és az Iszlám Állam szerinte ugyanakkor idén veszített befolyásából.

1938-ban a Time magazin Adolf Hitlert, egy évvel később pedig Sztálint találta a legbefolyásosabbnak, akit három évvel később, 1942-ben is az Év Emberének választottak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.