EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Aszad találkozik a szíriai ellenzékkel

Megállapodtak rijádi tanácskozásukon a szíriai ellenzéki csoportok arról, hogy találkozni fognak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának képviselőivel.

Az ellenzékiek a csütörtöki megbeszélésen döntöttek arról, hogy közös bizottságot hoznak létre, amely előkészíti a béketárgyalások megkezdését a rezsimmel.

Az ellenzékiek találkozóján elnöklő Abdulazíz as-Sager sajtótájékoztatóján közölte, hogy a megbeszéléseken részt vevő csoportokat képviselő delegáció várhatóan január elején találkozik az Aszad-kormányzat tisztségviselőivel.

Korábbi értesülések szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló Ahrár as-Sám szíriai milícia képviselői otthagyták a tárgyalóasztalt. A Reuters hírügynökség viszont arról tájékoztatott, hogy a résztvevők közös nyilatkozatán az Északnyugat-Szíriában jelentős befolyással bíró fegyveres szervezet aláírása is szerepel. Hírforrások korábbi beszámolói szerint az Ahrár as-Sám a Twitter közösségi oldalon jelentette be kihátrálását a tárgyalásokból, ugyanakkor a szervezet Twitter-oldalain csütörtök este ilyen bejegyzés nem volt.

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, az isztambuli székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) egyik küldöttjének beszámolója szerint szerdán megállapodtak az átmenet alapelveiben is. Fenntartották annak az elvnek az érvényességét, hogy az újjászülető szíriai állam világi és pluralista legyen, és a szíriai nép a politikai átmenetben visszakapja szuverenitását.

A résztvevők olyan többpárti kormányzatot támogatnak, amely demokratikus működésében a szíriai nép egészét képviseli. Utóbbi magában foglalja a nyilatkozat szerint a nőket is, és nem tenne hátrányos megkülönböztetést vallási, felekezeti vagy etnikai alapon.

A rijádi tanácskozók ragaszkodnak Szíria területi egységéhez és az államszerkezet megőrzéséhez, de a katonai és a biztonsági szervezetek átalakításához is. Elutasítják a terrorizmust és a külföldi harcosok jelenlétét az országban. Ez utóbbi kijelentéssel különösen a szíriai rezsim oldalán harcoló libanoni és iráni csapatokra utaltak.

Az ellenzékiek egyetértettek abban is, hogy a közel-keleti országot 2011 óta sújtó konfliktus rendezéséhez politikai átmeneti időszakra van szükség, azonban Aszadnak még ezt megelőzően távoznia kell. Ez az álláspont viszont akadályozza a párbeszédet a rezsimmel – vélik egyes hírforrások.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.