EUR: 307,63 Ft
CHF: 286,79 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Átlépte az egymilliót az Európába érkező migránsok száma!

Berlin, 2015. szeptember 28.
Regisztrációra várakozó migránsok az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) előtt Berlinben 2015. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Elérte az egymilliót az idén Európába érkező migránsok és menedékkérők száma – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A nemzetközi szervezetek adataiból az is kiderül, hogy az év folyamán 3700-an vesztek oda vagy tűntek el útközben.

Az érkezők mintegy fele a szíriai konfliktus miatt kényszerült elhagyni hazáját. A migránsok ötöde afgán, hét százaléka pedig iraki. A pontos adatok szerint december 21-ig Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Spanyolországba, Máltára és Ciprusra 1 005 504 határátlépő érkezett, többségük, 816 752 a tengeren át érkezve ért partot Görögországban.

Az IOM vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció elkerülhetetlen, szükséges és kívánatos folyamat.

“De nem elég számon tartanunk az érkezőket, vagy a csaknem négyezer áldozatot. Cselekednünk is kell. A migrációnak törvényesnek és biztonságosnak kell lennie a migránsok számára, és azon országok számára is, amelyek új hazáik lesznek” – húzta alá William Lacy.

Az UNHCR arra számít, hogy jövőre sem mérséklődik a migráció üteme. Az IOM szóvivője viszont figyelmeztetett: nem lehet megjósolni a folyamat alakulását, nem tudni, hogyan alakul a szíriai konfliktus, illetve a tervezett európai határvédelem.

“Arra sem számítottunk, hogy idén ennyien érkeznek. Csak remélni tudjuk, hogy mindannyiukkal méltósággal bánnak” – mondta Joel Millman.

Az UNHCR a múlt héten tette közzé féléves jelentését, amely szerint idén világszerte átlépi a hatvanmilliót a földönfutóvá vált emberek száma.

“Nem értem, miért hajtogatják egyesek, hogy ez európai probléma. Ez globális probléma” – húzta alá Michael Moller, az UNHCR genfi irodájának igazgatója. Antonio Guterres, az UNHCR vezetője amellett foglalt állást, hogy a több százezer menekültet szét kell osztani az európai országok között.

Kapcsolódó Cikkek