EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Az EU 100 millió euróval támogatja Ukrajnát

Az Európai Unió közel 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a decentralizációs reformok végrehajtásához és a helyi kormányzás erősítéséhez – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság által elfogadott intézkedéscsomag értelmében 97 milliót eurót fordítanak a kitűzött célok elérésére. A támogatás egyik fő célja a kormányzás és az elszámoltathatóság erősítése helyi, regionális és országos szinten.

A költségeket nagyrészt az Európai Unió állja, a programhoz azonban Németország és Lengyelország is hozzájárul 6, illetve 1 millió euróval.

Az Európai Bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló uniós eszköz (IcSP) keretében további 10 millió euróval járulnak hozzá a kormányzás helyreállításához és a békeépítéshez a fegyveres harcok által leginkább sújtott Kelet-Ukrajnában.

“Ukrajna továbbra is elől szerepel az EU napirendjén” – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Tanács hétfői brüsszeli ülése után. “Ezek a programok fontos szerepet fognak játszani Ukrajnának a kormányzás javítását célzó erőfeszítéseiben, ide értve a konfliktus sújtotta keleti területeket” – tette hozzá.

Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag elfogadása jól demonstrálja Európának az ukrajnai decentralizációs reformok iránti támogatását.

A decentralizáció kiemelt helyen szerepel a kijevi kormány reformprogramjában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.