EUR: 304,92 Ft
CHF: 275,73 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Az Iszlám Állam szerint csak keményebbek lettek a támadásoktól

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni orosz és amerikai légicsapások nem gyengítették meg a dzsihadista szervezetet, sőt pont ellenkezőleg, “keményebbé tették” azt – ezt állította egy, a csoport vezetőjének tulajdonított, szombaton nyilvánosságra került üzenet, amely a zsidókat is megfenyegeti.

Az IÁ-hoz közeli Twitter-migroblogokon terjesztett, Abu Bakr al-Bagdadinak tulajdonított hangfelvételen a szervezet önjelölt “kalifája” arról beszél, hogy “államában” minden a legnagyobb rendben megy, és “minél hevesebb a háború ellene, annál tisztább és keményebb lesz” a dzsihadista csoport.

Az IÁ vezetője a felvételen bírálta a Szaúd-Arábia által a dzsihadistákkal szemben életre hívott muszlim összefogást, és azt mondta, hogy ha az “valóban iszlám koalíció lenne, akkor megszabadította volna magát zsidó és keresztes uraitól, és a zsidók kiirtását és Palesztina felszabadítását tűzte volna ki célul”.

Az izraeli zsidóknak Bagdadi azt üzente, hogy “minden nappal közelebb kerül hozzájuk” az IÁ, és rejtőzködniük kell majd a dzsihadisták “kövei elől”. Ezzel párhuzamosan a muszlim országokat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak az IÁ harcához, mert ez vallási kötelességük.

A felvétel valódiságát független forrásokból egyelőre nem lehetett megállapítani.

Szombati jelentések szerint a nap folyamán az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurd és arab fegyveresek ellenőrzésük alá vettek egy kulcsfontosságú gátat az IÁ székhelyének számító kelet-szíriai Rakka közelében.

A Szíriai Demokratikus Erők nevű milícia tagjai amerikai légi támogatással foglalták el az Eufrátesz folyón lévő, Rakkától 22 kilométerre északra fekvő gátat, amelynek birtokba vételével jelentősen megnehezíthetik, hogy a dzsihadisták vízi úton szállítsanak utánpótlást a városba, illetve a városból.

Szintén szombaton az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura közölte, hogy a tervek szerint január 25-én kezdődhetnek meg a béketárgyalások a szíriai rezsim és az ellenzéki fegyveres csoportok között. Az első találkozóra a korábbi tervek szerint január elsejéig kellett volna sort keríteni, de pénteken az egész folyamattal kapcsolatban súlyos kételyek merültek fel, miután egy – jelentések szerint orosz – légicsapás végzett az egyik legerősebb felkelőszervezetnek számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) vezetőjével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.