EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Belföld

Bakondi: tiszta helyzetet teremtene egy új terrorminősítés

Párizs, 2015. november 14.
Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. A francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak legalább 120 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Yoan Valat)

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint “hasznos lenne” tiszta és világos jogi helyzetet teremteni a terrorfenyegetettség vagy egy esetleges terrorhelyzet időszakára.

Bakondi Györgyöt az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában a Fidesz frakcióvezetőjének arról a nyilatkozatáról kérdezték, amely szerint várhatóan módosítani kell az alaptörvényt, hogy a magyar jogrendben legyen terrorveszélyre vonatkozó minősített helyzet. Kósa Lajos erről a Magyar Időknek adott, szombaton megjelent interjújában beszélt.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint egy ilyen új minősített időszak bevezetése megfelelő mozgásteret adna a rendvédelmi, a honvédelmi alakulatoknak és az egész kormányzatnak.

Emlékeztetett arra, hogy hasonló – speciális jogrendet jelentő – minősített időszak már létezik elemi csapás, ipari szerencsétlenség vagy háborús fenyegetettség idejére.

Terrorhelyzetre vonatkozóan ilyen fokozat nincs, holott az élet azt mutatja – utalt a párizsi merényletekre -, hogy ilyen időszakok bekövetkezhetnek – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek