EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XVI.kerület

Börönte Márta: Nem szabad siettetni a gyászt

Börönte Márta (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkésszel a Veled vagyok, fogom a kezed! című könyve kapcsán beszélgettünk a gyászról, az elengedésről és arról, miért érzünk − gyakran összezavarodva − egymás után örömet és fájdalmat, amikor szerettünktől búcsúzunk?

A mentálhigiénés szakember többek között arról is beszélt, hogy nemcsak a halottainkat, de egy elmúlt kapcsolatot is meg kell gyászolnunk ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a veszteséget és tovább tudjuk élni az életünket.

– Az emberek többnyire nem az érzések szintjén, hanem fejből akarják feldolgozni a gyászt. Nem merik kimondani az érzéseiket Istennek, önmaguknak, a családnak – magyarázta Börönte Márta, az első evangélikus lelkésznő, aki képzett mentálhigiénés szakember és erőszakmentes kommunikációs tréner is.

– Ugyanakkor fontos, hogy a fájdalmat is merjük kimondani! A gyász szakaszai − a sokk, a kontrollált fázis, a regresszió és az újrakezdés − során a regresszió fázisában a leggyakoribb a visszaesés. – Ha a gyászoló állandóan azt hallja: Tedd túl magad rajta! Légy erős!, Az élet megy tovább!, Majd az idő mindent meggyógyít, bezárkózhat és nem mondja ki a fájdalmát. A gyászfeldolgozás folyamatának időt kell adni, nem szabad siettetni. John W. James−Russell Friedman szerzőpáros Gyógyulás a gyászból című könyvének stációi túlmutatnak a gyász szakaszain: egy olyan cselekvésközpontú gyakorlati módszert mutatnak be, amelynek segítségével  a rendezetlen érzelmi kapcsolatok rendeződnek, és az ebből adódó megkönnyebbülés, a terhektől való mentesülés is bekövetkezik. Ez már maga a gyász feldolgozása, amelyben meghatározó szerepe lehet a módszerből a beteljesítő levél megírásának.

Fontos, hogy elgyászoljunk mindent, aminek vége van. Akár egy párkapcsolatot, barátságot vagy egy munkahely elvesztését is. A gyász nem könnyű feladat, folyamatos érzelmi hullámzás, hiszen egy órán belül érezhetünk örömet és fájdalmat is.

– Egy asszony például, aki elveszítette a párját, és közben közös gyermeküket várja, egyszerre érezheti a boldogságot, amit a boldog emlékezés vált ki belőle, és a férj elvesztése miatti fájdalmat. Nehéz őszintén és nyitottan megélni az ellentmondásos érzéseket, mivel gyerekkorunktól úgy nevelnek, hogy ne mutassuk ki –világított rá egy konkrét példával a szakember, aki Veled vagyok, fogom a kezed! című könyvének zenei anyagához alkotótársától, Tagai Pétertől kapott támogató segítséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.