2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XVI.kerület

Börönte Márta: Nem szabad siettetni a gyászt

Börönte Márta (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkésszel a Veled vagyok, fogom a kezed! című könyve kapcsán beszélgettünk a gyászról, az elengedésről és arról, miért érzünk − gyakran összezavarodva − egymás után örömet és fájdalmat, amikor szerettünktől búcsúzunk?

A mentálhigiénés szakember többek között arról is beszélt, hogy nemcsak a halottainkat, de egy elmúlt kapcsolatot is meg kell gyászolnunk ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a veszteséget és tovább tudjuk élni az életünket.


– Az emberek többnyire nem az érzések szintjén, hanem fejből akarják feldolgozni a gyászt. Nem merik kimondani az érzéseiket Istennek, önmaguknak, a családnak – magyarázta Börönte Márta, az első evangélikus lelkésznő, aki képzett mentálhigiénés szakember és erőszakmentes kommunikációs tréner is.

– Ugyanakkor fontos, hogy a fájdalmat is merjük kimondani! A gyász szakaszai − a sokk, a kontrollált fázis, a regresszió és az újrakezdés − során a regresszió fázisában a leggyakoribb a visszaesés. – Ha a gyászoló állandóan azt hallja: Tedd túl magad rajta! Légy erős!, Az élet megy tovább!, Majd az idő mindent meggyógyít, bezárkózhat és nem mondja ki a fájdalmát. A gyászfeldolgozás folyamatának időt kell adni, nem szabad siettetni. John W. James−Russell Friedman szerzőpáros Gyógyulás a gyászból című könyvének stációi túlmutatnak a gyász szakaszain: egy olyan cselekvésközpontú gyakorlati módszert mutatnak be, amelynek segítségével  a rendezetlen érzelmi kapcsolatok rendeződnek, és az ebből adódó megkönnyebbülés, a terhektől való mentesülés is bekövetkezik. Ez már maga a gyász feldolgozása, amelyben meghatározó szerepe lehet a módszerből a beteljesítő levél megírásának.


Fontos, hogy elgyászoljunk mindent, aminek vége van. Akár egy párkapcsolatot, barátságot vagy egy munkahely elvesztését is. A gyász nem könnyű feladat, folyamatos érzelmi hullámzás, hiszen egy órán belül érezhetünk örömet és fájdalmat is.

– Egy asszony például, aki elveszítette a párját, és közben közös gyermeküket várja, egyszerre érezheti a boldogságot, amit a boldog emlékezés vált ki belőle, és a férj elvesztése miatti fájdalmat. Nehéz őszintén és nyitottan megélni az ellentmondásos érzéseket, mivel gyerekkorunktól úgy nevelnek, hogy ne mutassuk ki –világított rá egy konkrét példával a szakember, aki Veled vagyok, fogom a kezed! című könyvének zenei anyagához alkotótársától, Tagai Pétertől kapott támogató segítséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.