EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Egyiptom 1,76 milliárd dollár kártérítést fizethet Izraelnek

Egyiptomot kimaradt gázszállítmányok miatt 1,76 milliárd dollár (505,7 milliárd forint) kártérítésre ítélték Izrael javára; Kairó vasárnap bejelentette, hogy megtámadja a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) döntését.

A két ország állami energiaipari cégei közti pereskedés hátterében az áll, hogy Egyiptom 2012-ben egyoldalúan felfüggesztette a szomszédos Izraelbe irányuló gázexportról még 2005-ben kötött, húsz évre szóló szerződést. A 2008-ban megindult szállítmányok Izrael földgázigényének negyven százalékát fedezték, s azok kimaradása miatt drágább forrásokból kellett beszereznie a kiesett mennyiséget.

A 2011-es egyiptomi forradalom után a Sínai-félszigeten tevékeny szélsőségesek számos alkalommal felrobbantották a sivatagi régión áthaladó vezetéket, mielőtt a központi kormány az export végleges leállításáról döntött volna.

A sértett, az Israel Electric Corporation illetékesei vasárnap számoltak be a vállalatnak kedvező ítéletről, Seríf Iszmáíl egyiptomi miniszterelnök azonban néhány órával később közölte, hogy a két érintett állami cég, az Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) és az Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) hat héten belül fellebbezést nyújt be az ICC döntése ellen.

Ugyancsak megtámadják arról a 288 millió dolláros (82 milliárd forint) kártérítésről született ítéletet, amelyet Egyiptomnak az ICC szerint a két ország közti gázvezetéket üzemeltető multinacionális Eastern Mediterranean Gas company (EMG) nevű cégnek kellene fizetnie.

A Hoszni Mubarak rezsimje idején született szerződés miatt a forradalom után az exelnököt két fiával és egyik bizalmasával, Huszein Szálem befolyásos vállalkozóval együtt bíróság elé állították, mert – a vádak szerint – a világpiaci árfolyamnál jóval olcsóbban adtak el földgázt Izraelnek. A vádlottakat tavaly novemberben felmentették.

Két hete az EMG által közel egy évtizede megépített tengeralatti földgázvezeték ellenkező irányú használatáról írtak alá szándéknyilatkozatot az izraeli Leviathan offshore földgázmező üzemeltetői és az egyiptomi Dolphinus nevű vállalat. Utóbbi cég egyiptomi, kormánytól független ipari és kereskedelmi fogyasztókat képvisel. A megállapodás értelmében 10-15 éven keresztül évi négy milliárd köbméter gáz érkezne Izraelből az észak-afrikai országba.

Márciusban már született egy hasonló szándéknyilatkozat arról, hogy az izraeli partoktól mintegy 80 kilométerre feltárt Tamar mezőről szállítanak földgázt Egyiptomnak ugyanezen a vezetéken keresztül.

Az egyiptomi miniszterelnök vasárnapi közleményében mindazonáltal leszögezte, hogy az Izraelből származó gázimporttal kapcsolatos tárgyalásokat a jelenleg zajló eljárás végleges lezárásáig felfüggesztik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.