EUR: 309,77 Ft
CHF: 288,71 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Először szavazhatnak nők Szaúd-Arábiában

Rijád, 2015. december 12.
Egy nő távozik egy szavazóhelyiségből a szaúd-arábiai helyhatósági választásokon Rijádban 2015. december 12-én. Szaúd-Arábiában most először szavazhatnak és indulhatnak jelöltetként nők. (MTI/EPA/Ahmed Joszri)

A szombat reggel kezdődött helyhatósági választásokon első ízben indulhatnak és szavazhatnak nők Szaúd-Arábiában, az ultrakonzervatív királyság azonban továbbra is több korlátot és tilalmat alkalmaz velük szemben.

A nők aktív és passzív választójogának engedélyezését számos aktivista a muzulmán patriarchális királyság történelmi lépésének tartja, ugyanakkor mások pusztán szimbolikus jelentőségűnek.

“Első lépésnek ez hatalmas eredmény. Most már úgy érezzük, hogy tagjai vagyunk annak a társadalomnak, amelyhez eddig is hozzájárultunk” – mondta a 30 éves, gyógytornászként dolgozó Sara Ahmed egy rijádi szavazóhelyiség bejáratánál.

A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson.

Ugyanakkor némely tevékenység továbbra is teljesen tiltott maradt, más dolgokat pedig kizárólag valamelyik férfi családtag – úgynevezett védelmező – kíséretében tehetnek csak a szaúdi nők.

Így Szaúd-Arábia az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit, de nem is utazhatnak saját elhatározásukból egyedül, hiszen a védelmezőnek legalább a beleegyezését kell adnia ahhoz.

A házasságkötésnél is egy védelmezőnek kell jóváhagynia frigyet, és a válás is csak szűk korlátok között engedélyezett a szaúdi nők számára, ellentétben a férfiakkal, akik e tekintetben nagyobb szabadságot élveznek.

Önszántukból munkát sem vállalhatnak, ahhoz ugyancsak a védelmező hozzájárulása szükséges, és számos szakma is el van zárva előlük.

Kendőzetlenül egy nő sem mutatkozhat a nyilvánosság előtt, a királyság előírásai szerint az egész testet, illetve az arcot is elfedő muzulmán női öltözéket kell viselniük.

Szórakozni sem járhatnak a szaúdi nők családjukon kívüli férfiak társaságában. Az éttermekben szigorúan elkülönülnek egymástól a férfiak és a nők.

Az öröklés is korlátozott számukra, és mindig kevesebbet kapnak a férfiaknál.

A mostani helyhatósági választásokon a férfiak és a nők egymástól elkülönítve adták le voksukat a szavazóhelyiségekben.

A voksoláson mintegy 900 női és hatezer férfi jelölt száll versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megméretésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására. Többen közülük korábban a nők gépjárművezetési jogáért kampányoltak és a szunnita többségű országban a síita muszlimok jogaiért.

Az AFP által megszólaltatott egyik nyugati diplomata szerint “hatalmas meglepetés lenne”, ha egyetlenegy nőt is megválasztanának a szombati voksoláson, így a nőknek inkább csak arra van reális esélyük, hogy kinevezés útján kerüljenek a tanácsba.

A januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon, illetve nagyobb szerepet szánt nekik a közéletben, támogatva egyetemi oktatásukat és munkavállalásukat.

Ugyanakkor a női emancipáció irányába mutató lépésnek korlátozott hatása lehet az ország antidemokratikus és konzervatív társadalmi berendezkedésére.

Mielőtt Abdallah bejelenthette volna a nők választásokon való részvételét, Szaúd-Arábia vezető muftija (iszlám jogtudósa) úgy fogalmazott: a nők politikai részvétele olyan, mintha “kitárnák az ajtót a gonosz előtt”.

A királyság 20 millió állampolgárából alig másfél millióan regisztráltak a választásokon, köztük 131 ezer nő. Az alacsony részvétel annak tulajdonítható, hogy nincsenek politikai pártok, szigorúak a kampányra vonatkozó szabályok, témái csak lokális kérdések körül forognak.

“Úgy hiszem, a nők több parkot, egészségügyi és sportlétesítményt, illetve gyermekeiknek könyvtárakat szeretnének. Akárcsak azt, hogy részei legyenek a döntéshozatalnak” – mondta Sara Ahmed.

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.